Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ»
Ακόμα μια κρατική παρέμβαση στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Εγκρίθηκε χτες επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας», το οποίο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο που υπηρετεί την ελευθερία δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, διαμορφώνοντας και τους κατάλληλους ευνοϊκούς όρους.

Συνοπτικά προβλέπει ότι ο φορέας εξωστρέφειας θα έχει την επωνυμία Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ και διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece». Ο νέος φορέας θα προκύψει από τη συγχώνευση της υφιστάμενης εταιρείας «ΙNVEST IN GREECE» («Επενδύστε στην Ελλάδα») με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), ο οποίος θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στο φορέα θα αποσπαστεί το 50% των εμπορικών και οικονομικών ακόλουθων κ.ά. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του ΟΠΕ, προβλέπεται μεταφορά στη νέα εταιρεία, χωρίς ωστόσο να περιέχεται ρητή δέσμευση, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, έχει ήδη κάνει λόγο για «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» το οποίο «δίνει εφάπαξ σχεδόν 200.000 ευρώ στον κάθε εργαζόμενο» του ΟΠΕ, σημειώνοντας ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις «αυτό θα πάρει τέλος».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να υπηρετηθεί η βασική στρατηγική της κυβέρνησης, που είναι «να δώσουμε ευκαιρία για την προσέλκυση επενδύσεων» και να προωθηθούν οι εξαγωγές. Σημείωσε ότι η σύνταξη του νομοσχεδίου για τον τομέα των εξαγωγών έγινε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, δηλαδή τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής, Γ. Σταθάκης, καταθέτοντας με τη σειρά του διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από «αποσπασματικότητα», εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι είναι ένας ακόμα θεσμός, όπως «το Fast Track το οποίο θα διευκόλυνε τη γρήγορη αδειοδότηση ορισμένων κατηγοριών επενδύσεων (...), οι οποίοι μετατρέπονται πολύ γρήγορα σε γραφειοκρατικούς θεσμούς χωρίς στόχους, περιεχόμενο και δραστηριότητα». Και για το λόγο αυτό ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής «παρών».

Γ. Μωραΐτης: Η μάχη που δίνετε είναι για τα μονοπώλια

«Μια ακόμα παρέμβαση του αστικού κράτους στην υπηρεσία των μονοπωλίων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραϊτης, κάνοντας σαφές ότι το ΚΚΕ το καταψηφίζει. «Στοχεύετε - συνέχισε - να θωρακίσετε τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων», εξοβελίζοντας τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου.

Τόνισε ότι «δίνετε τη μάχη» για το 1,5% των εμπορικών επιχειρήσεων που έχουν πάνω από το 50% των πωλήσεων σε κάθε τομέα, ένδυση, υπόδηση, τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα κ.ά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ενισχύονται όλο και περισσότερο οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο του φαρμάκου, σημειώνοντας με συγκεκριμένα στοιχεία πως η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία τριπλασίασε τα κέρδη της το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ το φάρμακο γίνεται όλο και πιο ακριβό για το λαό. Επισήμανε μάλιστα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι χαρακτηριστικό ότι «κλείνει το μάτι» στους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα, να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι η μοναδική λύση υπέρ του λαού είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, ο σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας με εργατική-λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή ευημερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ