Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιτάχυνση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας

Το «παράδειγμα» του λιμανιού του Πειραιά που επικαλείται σταθερά η κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικό για το τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η καπιταλιστική ανάπτυξη

Eurokinissi

Το «παράδειγμα» του λιμανιού του Πειραιά που επικαλείται σταθερά η κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικό για το τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η καπιταλιστική ανάπτυξη
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι η παραπέρα θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χτες στο συνέδριο που διοργανώνει το Economist, προανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση συνολικά του λιμενικού δικτύου της χώρας και μια «πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία», που σημαίνει κλιμάκωση της σφοδρής επίθεσης σε βάρος των ναυτεργατών για να εξασφαλιστεί ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη για τους εφοπλιστές.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, στις 7 Μάη θα γίνει στην Αθήνα Ατυπη Υπουργική Σύνοδος για τη ναυτιλία, με θέμα την «ενδιάμεση αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τομέα Θαλασσίων Μεταφορών μέχρι το 2018», πολιτική που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ναυτεργάτες στην ανεργία και καράβια εργασιακά γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και του δουλεμπορίου στις χώρες της ΕΕ, τρελά κέρδη για τους εφοπλιστές με τους Ελληνες εφοπλιστές να είναι στην κορυφή. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «είναι προοπτική μας από 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενους να φτάσουμε στα 7 εκατομμύρια το 2020 στην Ευρώπη», χωρίς να αναφέρει το εργασιακό καθεστώς αυτών των εργαζομένων.

Πρόκληση και απροκάλυπτο εμπαιγμό και προς τους νησιώτες αποτέλεσαν οι «προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ» για την Ελλάδα που παρουσίασε ο υπουργός, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και «η ενίσχυση της νησιωτικότητας με έμφαση στην προσβασιμότητα των νησιωτικών περιοχών, μέσω της βελτίωσης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και των παρεχόμενων συναφών υπηρεσιών στους πολίτες και μέσω της ενίσχυσης επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών»! Οταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν νησιά, όπως Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, Λήμνος κ.ά., που βλέπουν καράβι με το κιάλι!

Οσον αφορά τα λιμάνια, είπε ότι το «κρατικοδίαιτο μοντέλο κατέρρευσε» και ότι «οι στόχοι του υπουργείου οριοθετούνται στην ανασύνταξη του παραγωγικού μοντέλου πάνω σε νέες βάσεις, σύμφωνα με ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο», παρουσιάζοντας ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Πειραιά, δηλαδή την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο μονοπώλιο της «COSCO», το οποίο θησαυρίζει επιβάλλοντας την εργασιακή κόλαση και σημείωσε ότι «είναι κρίσιμο να εγκριθεί ο Φιλικός Διακανονισμός ΟΛΠ - "COSCO" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι «εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ». Για τον ΟΛΘ ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, μιλώντας στο συνέδριο, επανέφερε τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, καθώς τάσσεται με τη μερίδα του κεφαλαίου που θέλει τη μέθοδο της παραχώρησης. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ιδιωτικοποίηση προωθείται με βάση «τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου, τις προτάσεις του υπό ψήφιση νέου Κοινοτικού Κανονισμού για τη λιμενική αγορά και τις τάσεις και πρακτικές των μεγάλων ευρωπαϊκών λιμένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια με επίκεντρο το λιμάνι (2021-09-30 00:00:00.0)
Πεδίο έντονων μονοπωλιακών ανταγωνισμών το λιμάνι (2014-11-12 00:00:00.0)
Η «ιδιωτικοποίηση» και ο «δημόσιος χαρακτήρας» (2014-06-04 00:00:00.0)
Καλούν σε «κοινό αγώνα»... (2013-03-22 00:00:00.0)
Να σταματήσει το έγκλημα του ξεπουλήματος του Λιμανιού (2001-09-09 00:00:00.0)
Στους εφοπλιστές τα λιμάνια (1998-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ