Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Ρυθμίσεις για την εκλογική διαδικασία

Δημοσιοποιήθηκαν προχτές από το υπουργείο Ανάπτυξης οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την επιμελητηριακή νομοθεσία. Πρόκειται για επουσιώδεις ρυθμίσεις, που όχι μόνο δεν ενθαρρύνουν την ουσιαστική μαζικοποίηση των επιμελητηρίων και τη δράση τους προς όφελος των μελών τους, αλλά δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τη διασφάλιση διαφανών διαδικασιών κατά τη διενέργεια των εκλογών.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

  • Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους κεφαλαιουχικών εταιριών και συνεταιρισμών, χωρίς την υποχρέωση, πλέον, να υποδεικνύουν εκ των προτέρων τους εκπροσώπους τους όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Εφόσον οι φορείς αυτοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούν κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εκλογών να ασκούν το δικαίωμα μέσω εκπροσώπων τους με μια απλή εξουσιοδότηση.
  • Αυξάνονται οι ημέρες διεξαγωγής των εκλογών από 2 σε 4 ημέρες, εφόσον κριθεί σκόπιμο από την εκλογική επιτροπή.
  • Γίνονται δεκτές και μεμονωμένες υποψηφιότητες, ενώ δεν είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή κάποιου συνδυασμού να έχει υποψηφιότητες σε όλα τα τμήματα.
  • Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις εκλογές θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης τους εκλογικούς καταλόγους. Η εκλογική επιτροπή από τη συγκρότησή της εκτός από την υποχρέωση χορήγησης των εκλογικών καταλόγων στους υποψηφίους, θα μπορεί να προβαίνει σε αλλαγή των μελών του επιμελητηρίου μεταξύ των τμημάτων του.
  • Ρυθμίζονται θέματα ενστάσεων κατά του κύρους των εκλογών. Οι ενστάσεις θα πρέπει να γίνονται μέσα σε τρεις ημέρες από τη δημοσίευση της πράξης ανακήρυξης των επιτυχόντων και καθορίζονται οι παθητικά νομιμοποιούμενοι με την υποχρέωση αναφοράς στο δικόγραφο της ενστάσεως των προσώπων κατά της εκλογής των οποίων στρέφεται ο ενιστάμενος.
  • Η εξόφληση ή ο διακανονισμός οφειλομένων συνδρομών παρελθουσών χρήσεων πρέπει να γίνεται το αργότερο μέσα σε 40 ημέρες πριν από τις εκλογές, από εξήντα ημέρες που ισχύει σήμερα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ