Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκοψαν το υδροηλεκτρικό έργο Τεμένους

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους Χρυσούπολης Καβάλας και των γύρω χωριών, η απόφαση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, να μη χρηματοδοτήσουν την κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας Τεμένους, που είχε αποφασιστεί το '98

Εντονος είναι ο προβληματισμός, αλλά και η αγανάκτηση των κατοίκων της Χρυσούπολης Καβάλας και των γύρω χωριών για την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να μην εντάξει στο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο την κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας Τεμένους ισχύος 19 μεγαβάτ στον ποταμό Νέστο. Η κατασκευή του εν λόγω έργου η οποία έχει αποφασιστεί από το 1998, οπότε και προκηρύχτηκε ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός, με ευθύνη της τότε διοίκησης της ΔΕΗ, όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά φτάνουμε σήμερα, με απόφαση της σημερινής διοίκησης της επιχείρησης, να μην εντάσσεται στο πενταετές πρόγραμμά της. Δηλαδή, το έργο, δεν πρόκειται να κατασκευαστεί. Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι το έργο του Τεμένους, είναι το πρώτο έργο που «κόβεται» από τη μετατροπή της ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρία, και η αιτία βέβαια, δεν είναι άλλη από την περικοπή των δαπανών της Επιχείρησης, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της.

Προχτές, κατόπιν εκκλήσεων Σωματειακών Επιτροπών και Φορέων, επισκέφτηκε την περιοχή η Μαρία Σουάνη, εκλεγμένο μέλος της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη αναγκαιότητα να προχωρήσει η κατασκευή του έργου. Η χρησιμότητα του έργου, είναι πολλαπλή. Σύμφωνα με τις μελέτες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Εργων (ΔΑΥΕ), η κατασκευή του έργου είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας, και των άλλων υδροηλεκτρικών έργων στο Νέστο, δηλαδή του Θησαυρού ισχύος 300 μεγαβάτ, αλλά και της Πλατανόβρυσης 100 μεγαβάτ.

Εκτός του παραπάνω, είναι αποδεδειγμένο ότι τα υδροηλεκτρικά έργα προσδίδουν αξιοπιστία στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της υψηλής ποιότητας τάσης που διασφαλίζουν. Επίσης, θεωρείται οικολογικό, εξαιτίας του ότι χρησιμοποιεί νερό, αλλά και δεν έχει κόστος καυσίμου που να επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών. Υπολογίζεται δε, ότι για την κατασκευή του έργου, θα απασχολούνταν περίπου 300 εργαζόμενοι, εκτός των πάγιων θέσεων εργασίας που η κατασκευή του θα εξασφαλίσει.

Θετικές θα είναι οι επιπτώσεις και για το περιβάλλον όπως αναφέρει και η ΔΑΥΕ, αφού το φράγμα θα λειτουργήσει και ως υδάτινος ταμιευτήρας που μπορεί να προσφέρει τα βέλτιστα στην άρδευση μεγάλων εκτάσεων, αλλά και πιθανά για την ύδρευση, μιας και η λειψυδρία είναι έντονη όσο ποτέ.

Η περικοπή του έργου του Τεμένους, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και την αρχή για την προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΗ να καταργήσει και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Εργων, η οποία από την ίδρυσή της έχει προσφέρει παρά πολλά στην ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών έργων και έχει μελετήσει επισταμένως ό,τι έχει σχέση με το νερό στη χώρα. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται, αν όχι η καλύτερη, από τις καλύτερες στον τομέα της, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόπηκε» το έργο στο Τέμενος Νέστου (2001-09-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα έργα στο Νέστο (1998-11-14 00:00:00.0)
Η όψη της ασυδοσίας με 19 θανατηφόρα ατυχήματα (1998-09-22 00:00:00.0)
Σε λειτουργία η τρίτη Μονάδα ΔΕΗ Νέστου (1998-01-13 00:00:00.0)
Σύμβαση της ΔΕΗ με τσέχικες επιχειρήσεις (1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ