Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ανεπανόρθωτες καταστροφές 870.000 στρεμμάτων

Τα πρώτα τραγικά αποτελέσματα της «άνυδρης» κυβερνητικής πολιτικής

Ζημιές σε έκταση 870.000 στρεμμάτων σιτηρών και δεντροκαλλιεργειών είναι τα πρώτα τραγικά αποτέλεσμα της λειψυδρίας και της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή της, στο Νομό Λάρισας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας, στις αρχές της άνοιξης ζημιώθηκαν 835.000 στρέμματα σιτηρών σε ποσοστό που ανέρχεται από 20 έως και 90%!!! Υπολογίζεται, δε, ότι η συνολική ζημιά στη σιτοκαλλιέργεια ανέρχεται περίπου στο 80% της αναμενόμενης παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι εάν δε δοθούν στους αγρότες οι αναγκαίες αποζημιώσεις, τότε ο Νομός Λάρισας θα δεχτεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Οσον αφορά στις δεντροκαλλιέργειες, προκλήθηκε μείωση της καρπόδεσης, αλλά και καρπόπτωση σε εκτάσεις 35.000 στρεμμάτων δεντροκαλλιέργειας. Συγκεκριμένα, ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες μήλου, αχλαδιού, κερασιού και αμυγδάλου. Με ανακοίνωσή του ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας καλεί το υπουργείο Γεωργίας να λάβει όλα τα μέτρα για την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας ότι «διαφορετικά το ήδη καθηλωμένο αγροτικό εισόδημα θα υποστεί μεγάλο πλήγμα και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία του νομού θα είναι σοβαρές».

Βρίσκονται σε απόγνωση...

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κερασοπαραγωγοί της Λάρισας, εξαιτίας των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν στις καλλιέργειές τους η παρατεταμένη ανομβρία και οι καθημερινές και έντονες καταιγίδες που σημειώνονται αυτή την περίοδο. Οι ζημιές στην Αγιά - που κατέχει την πλειοψηφία των εκτάσεων καλλιέργειας κερασιού στο Νομό Λάρισας - είναι ανεπανόρθωτες και υπολογίζεται ότι η πτώση της ποσότητας ιδιαίτερα των πρώιμων ποικιλιών «Μπουρλά» φτάνει μέχρι και το 80%. Οι υψηλές θερμοκρασίες τον περασμένο Μάρτη και ο συνεχής λίβας εμπόδισαν τη φυσιολογική γονιμοποίηση των κερασιών, με αποτέλεσμα να μη δέσει σωστά ο καρπός. Και το κακό συνεχίστηκε, καθώς από τις αρχές του Μάη συνεχώς βρέχει και τα κεράσια σκίζονται και σαπίζουν στα τελάρα. Οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και οι πληγέντες απαιτούν από την κυβέρνηση να τους καταβάλει, όπως οφείλει, αποζημιώσεις για την κάλυψη των καλλιεργειών τους.

Στην Αγιά οι καταστροφές στην καλλιέργεια κερασιού, που αποτελεί τη δεύτερη βασική καλλιέργεια μετά τη μηλοκαλλιέργεια, ήρθαν να δώσουν καίριο «χτύπημα» στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου της επαρχίας. Οι αγρότες που είχαν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες στην πώληση της παραγωγής κερασιού, για να καλύψουν τα έξοδα του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους και όχι να έχουν έστω κι ένα μικρό κέρδος, έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Ετσι ενώ το κόστος παραγωγής καλλιέργειας του μήλου ανέρχεται περίπου στις 100 δραχμές κατά κιλό, η τιμή πώλησης του προϊόντος έφτασε κατά μέσο όρο στις 60 δραχμές το κιλό, καθώς οι μεγαλέμποροι με τις ευλογίες της κυβέρνησης τους εκβίαζαν ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν την παραγωγή τους. Υπολογίζεται ότι οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς «έχουν μπει μέσα» και οι απώλειες των εξόδων τους, φέτος, ανέρχονται συνολικά στα 2,8 δισεκατομμύρια δραχμές!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ