Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΠΟΡΟΙ
... Σχεδόν καθαροί, λέει η κυβέρνηση

Αίσθηση καθαρότητας... για τους σπόρους βαμβακιού, καλαμποκιού και βιομηχανικής ντομάτας επιχείρησε να δημιουργήσει χτες το υπουργείο Γεωργίας. Ο υφυπουργός Γεωργίας έβγαλε μια ανακοίνωση για να δώσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα προσμείξεων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Ομως από την ίδια την ανακοίνωση φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «επί 322 δειγμάτων βαμβακόσπορου που εξετάστηκαν, όλα ήταν αρνητικά, εκτός από 3 δείγματα που ήταν θετικά (αφορούσαν δε αποθέματα προηγούμενων ετών) και δεσμεύτηκαν πριν τη σπορά τους». Επίσης, αναφέρεται ότι 7 δείγματα βρέθηκαν στα όρια και πραγματοποιείται επανέλεγχος. Για το σπόρο βιομηχανικής ντομάτας αναφέρεται ότι εξετάστηκαν 20 δείγματα, όπου βρέθηκε ένα στα όρια και πραγματοποιείται επανέλεγχος και για το σπόρο καλαμποκιού εξετάστηκαν 200 δείγματα και ήταν όλα αρνητικά.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι πρόκειται για κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους και όχι για ελέγχους στο σύνολο των ποσοτήτων σπόρων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και σπάρθηκαν. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι πέρσι το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι εξετάστηκαν 3.100 δείγματα και φέτος ανακοινώνει ότι εξετάστηκαν 322 δείγματα. Βέβαια και για πέρσι και για φέτος ο στόχος, όπως φαίνεται, παραμένει ένας και μοναδικός: Να μη θιχτούν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των ντόπιων εισαγωγέων. Εκτός αυτών, ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε τον αριθμό των δειγμάτων που εξετάστηκαν από πανεπιστημιακά εργαστήρια, αλλά δεν ανέφερε πουθενά τι ποσότητες αφορούν αυτοί οι έλεγχοι. Ούτε επίσης γνωστοποίησε με ποια κριτήρια και από ποιες εταιρίες πάρθηκαν αυτά τα δείγματα. Οσο για το τι συμβαίνει με τις ποσότητες σπόρων που δεν εξετάστηκαν και πόσο καθαρές είναι από προσμείξεις με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, είναι ένα ερώτημα που αφήνει εντελώς αναπάντητο η χτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Γεωργίας. Επίσης, δημιουργεί ένα ακόμα ερώτημα: Πέρσι ο υπουργός Γεωργίας είχε δηλώσει ότι όλες οι ύποπτες ποσότητες δεσμεύονται και χτες ανακοινώθηκε ότι τα 3 θετικά δείγματα στο βαμβακόσπορο, αφορούν περσινές ποσότητες. Πώς γίνεται αυτό;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ