Σάββατο 5 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα για να δοθεί «δυναμική» στη διευθέτηση

Μια ακόμα επίσκεψη πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης. Συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς, αξιωματούχους του υπουργείου, ενώ χτες βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί και με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.

Οπως ανακοινώθηκε, στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων που εγκαινιάσθηκαν μετά την κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου στις 11 Φλεβάρη. Η ανακοίνωση είναι στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν» και προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη, με δική τους νομοθεσία».

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σε ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυναμική στις συνομιλίες, όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με πρώτο την επιστροφή των Βαρωσίων, της συνοικίας της Αμμοχώστου που έχει ερημώσει μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974. Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής μίλησε και στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον (CSIS) και είχε συναντήσεις στο Κογκρέσο.

Στα κατεχόμενα, ιδιαίτερη ενόχληση στην τουρκοκυπριακή ηγεσία προκάλεσε η πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, κατά την οποία ο Ν. Αναστασιάδης του εξέθεσε τις αποκλείνουσες απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με την κοινή ανακοίνωση. Τέλος, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, επισκέφτηκε προχτές το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ τη Δευτέρα μεταβαίνει στην Κύπρο ο Στέφαν Φούλε, επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ και την Τρίτη ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ