Σάββατο 5 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Λιμάνια αποκλειστικά λαϊκή - κοινωνική περιουσία

Παρέμβαση του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ημερίδα για το λιμάνι της πόλης

MotionTeam

Τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για λιμάνια λαϊκή - κοινωνική περιουσία παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής, μιλώντας χτες σε ημερίδα για το λιμάνι της πόλης με θέμα «Ιδιωτικοποίηση ή μεταρρύθμιση;».

Ο Γ. Δελής ξεκαθάρισε ότι «οι προτάσεις για ιδιωτικοποίηση με τη μορφή της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών ή με τη μορφή της παραχώρησης χρήσεων, τις οποίες θα εποπτεύει το καπιταλιστικό κράτος ή μια δημόσια ρυθμιστική αρχή, έχουν δοκιμαστεί. Και αποδείχθηκε ότι δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ούτε και η πρόταση για παραχώρηση χρήσεων με κρατική - περιφερειακή - δημοτική εποπτεία διασφαλίζει φιλολαϊκή προοπτική για τον ΟΛΘ και τους εργαζομένους του».

Τόνισε επίσης ότι «σήμερα δεν φτάνει να πεις όχι στην παραχώρηση, ούτε προφανώς να ενωθούν όλοι οι αντίπαλοι της μιας μορφής ιδιωτικοποίησης απέναντι στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι αγώνες, αυτό το οποίο αποτελεί τη μοναδική φιλολαϊκή προοπτική, είναι τα λιμάνια να γίνουν λαϊκή - κοινωνική περιουσία και να ενταχθούν στον ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών στα πλαίσια της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και του πανελλαδικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.

Ανάπτυξη του λιμανιού παράλληλα με την αξιοποίηση των αναπτυξιακών - παραγωγικών δυνατοτήτων της Κ. Μακεδονίας και στη βάση αμοιβαία επωφελών συμφωνιών με κράτη που θα ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΟΛΘ».

«Είμαστε αλληλέγγυοι» πρόσθεσε, «στον αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε πορεία ιδιωτικοποίησης», συντασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για εργασιακά - μισθούς - απολύσεις και, όπως τόνισε, «θα συμβάλουμε πρακτικά και στην ενημέρωση και στην κινητοποίηση ευρύτερου κόσμου».

Δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν

Το πρωί εξάλλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Δελής κατήγγειλε τη διοίκηση Μπουτάρη, που με οδηγό την ανταποδοτικότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις μετατρέπει το δήμο σε επικερδή επιχείρηση για τους ιδιώτες και αδειάζει τις τσέπες των δημοτών. Τόνισε ότι αυτό το αντιλαϊκό έργο, στις βασικές του κατευθύνσεις στηρίζεται και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.).

«Με βασικό εργαλείο την ανταποδοτικότητα - κεντρικό άξονα της πολιτικής της ΕΕ και του "Καλλικράτη" - δεν έχει μείνει υπηρεσία στο Δήμο Θεσσαλονίκης και μάλιστα κοινωνική που να μην απαιτείται η πληρωμή της από τους δημότες. Ετσι π.χ. για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς επιβάλλονται τροφεία, για τα δημοτικά γυμναστήρια αντίτιμο εισόδου, για τα δημοτικά ωδεία συνδρομή κ.ο.κ. Ακόμα και για τα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που παραδίδει η λεγόμενη Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης το κόστος συμμετοχής των δημοτών ανέρχεται στα 50 ευρώ», σημείωσε.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επέκταση του «συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης» στις Α΄, Γ΄και Ε΄ Δημοτικές Κοινότητες από τη διοίκηση Μπουτάρη και την πρόβλεψη η επί πληρωμή στάθμευση να επεκταθεί σε όλη την πόλη. Μέσα από την ελεγχόμενη στάθμευση η διοίκηση του δήμου προσδοκά να βγάζει περίπου 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία θα μοιράζεται μισά μισά με τον ιδιώτη που θα αναλάβει να τη λειτουργήσει.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» - τόνισε - οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς ανταποδοτικά τέλη, τροφεία και φόρους. Απαιτείται, πρόσθεσε, δημιουργία δωρεάν χώρων στάθμευσης, δημόσιες σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες, δωρεάν για ανέργους, φοιτητές, μαθητές, ΑμΕΑ, δωρεάν για όλους στις ώρες προσέλευσης στους τόπους δουλειάς και με φθηνό εισιτήριο για τις υπόλοιπες ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ