Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Χειραγώγηση από τις αντιδραστικές δυνάμεις

Λαϊκιστικές εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις βγήκαν ενισχυμένες από τις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, που έγιναν την Κυριακή. Το αντιδραστικό κόμμα «Fidesz» («Ενωση Νέων Δημοκρατών») του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν πήρε το 48% (με καταμετρημένο το 98%) των ψήφων, καταλαμβάνοντας τις 133 έδρες της 199μελούς Βουλής και το νεοναζιστικό «Jobbik» έφτασε το 20,7%, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και συμμαχία άλλων όμορων δυνάμεων πήρε το 26%. Το οικολογικό κόμμα «Η Πολιτική Μπορεί να γίνει Διαφορετική» πήρε 5,3% και βγάζει πέντε βουλευτές.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τη χειραγώγηση του λαού στον εθνικισμό, μέσα από την άσφαιρη κριτική στην ΕΕ για να ενισχυθεί το ντόπιο κεφάλαιο, και στο σωβινισμό και τη ρατσιστική ατζέντα κατά των τσιγγάνων και άλλων ξένων.

Η αποχή των ψηφοφόρων έφτασε το 39%, ενώ σε όλο αυτό το αρνητικό για τα λαϊκά συμφέροντα αποτέλεσμα, το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας κατέγραψε άνοδο των δυνάμεών του από 5.668 ψήφους το 2006 (0,1%) σε 27.663 ψήφους (0,58%), που όπως σημειώνει το ίδιο το κομμουνιστικό αυτό κόμμα σε ανακοίνωσή του, μέσα σε δύσκολες συνθήκες έντονου αντικομμουνισμού, αποκλεισμού από τα ΜΜΕ, το αποτέλεσμα αποτελεί εφαλτήριο για τη συνέχιση της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ