Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ
Στη Μολδαβία για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Στη Μολδαβία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, με στόχο την προώθηση της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας» της ΕΕ στα ανατολικά, τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με ρωσικά κεφάλαια. Υπόθεση όπου η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να παίξει βασικό ρόλο, προκειμένου η εγχώρια αστική τάξη να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.

Σημειωτέον, σχετικά με το ζήτημα της Μολδαβίας, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανησυχούν μπρος στο ενδεχόμενο οριστικής απόσχισης της Υπερδνειστερίας, de facto αυτόνομη από τη Μολδαβία από το 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία της. Σημειωτέον, μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία, το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας ζήτησε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας να καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο για πιθανή ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, προγραμματίζεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Μολδαβίας και να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της χώρας.

Επισήμως, στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του Βενιζέλου περιλαμβάνονται, εκτός από θέματα διμερών σχέσεων, «ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής», με έμφαση στις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Μολδαβίας, καθώς και οι «τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ