Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκλητικές φοροαπαλλαγές

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για την Κοινωνική Ασφάλιση, την ίδια ώρα όμως μπορεί να φοροαπαλλάξει ακόμα περισσότερο τους εφοπλιστές! Αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας των πλοίων εκφράστηκε πρόσφατα διά στόματος Χρ. Παπουτσή, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας!

Το πόσο «δύσκολες»... μέρες περνούν οι εφοπλιστές φαίνεται από επίσημα στοιχεία, όπου σε παγκόσμια κατάταξη οι εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση σε αριθμό πλοίων με το 9,3% - 3.558 πλοία - με χωρητικότητα 160 εκατομμύρια TDW (τόνοι κενού φορτίου) και παραγγελίες για ναυπηγήσεις νέων πλοίων που ισοδυναμούν με το αστρονομικό ποσό των δυο ετήσιων κρατικών προϋπολογισμών της χώρας! Τα τελευταία δέκα χρόνια αύξησαν κατά 1.000 μονάδες τον αριθμό των πλοίων και κατά 100% τη χωρητικότητα του στόλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για ένα από τα μεγαλύτερα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία 25.000 κοχ, ο εφοπλιστής πληρώνει 700.000 δραχμές ετήσιο φόρο (!!!), ενώ η κατώτερη σύνταξη πείνας για τους ναυτεργάτες είναι 102.000 δραχμές!

Σχεδιάζουν, όμως, «χωρίς τον ξενοδόχο». Μια πρώτη απάντηση δίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες με τη μαζική συμμετοχή τους και σ' αυτήν την απεργία, καθώς και με την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ