Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Οχι στη συναίνεση. Διεύρυνση των κατακτήσεων

Περιοδεία στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ

Η μεγαλειώδης απεργία που έγινε στις 26 Απρίλη είχε ως στόχο να αποσύρει η κυβέρνηση τα μέτρα για την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ομως, η σημερινή απεργία πρέπει, αναδεικνύοντας καινούρια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, να προχωρήσει τον αγώνα μερικά βήματα μπροστά. Γι' αυτό ο στόχος της είναι διπλός: Πρώτον, να κλείσει το δρόμο στην υποχώρηση και στο συμβιβασμό και, δεύτερον, να διαμορφώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δικές του διεκδικήσεις και προτάσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις των εργαζομένων. Πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση.

Ετσι επισήμανε τη σημαντικότητα της σημερινής απεργίας ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας του χτες στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ.

Αναφερόμενος στην Κοινωνική Ασφάλιση, σημείωσε ότι ο στόχος της εργοδοσίας και του κράτους «είναι να απαλλαγούν από το βάρος της κοινωνικής προστασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Αλλωστε, σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουν υπονομεύσει ήδη την Κοινωνική Ασφάλιση, μέσω της λεηλάτησης των Ταμείων, της ψήφισης αντιασφαλιστικών νόμων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της καταχρέωσης των Ταμείων μέσω της αύξησης των νοσηλίων και των φαρμάκων» και των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων εργαζομένων. Ειδικά για τον τομέα της Υγείας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στο υπουργείο Υγείας αποσκοπεί στη μετακύληση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις πλάτες των εργαζομένων, των Ταμείων τους. Σ' αυτά τα πλαίσια, επισήμανε, «η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να περάσει στην αντεπίθεση. Εχει εξαπολύσει όλο τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της και ασκεί ασφυκτική πίεση στα συνδικάτα για να τα μαντρώσει στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να περάσει την πολιτική της». Ομως, υπογράμμισε, τα μέχρι σήμερα δικαιώματα των εργαζομένων ούτε κατακτήθηκαν ούτε διατηρήθηκαν ως αποτέλεσμα «κοινωνικών διαλόγων», αλλά ως αποτέλεσμα συνεχούς αγώνα.

Μιλώντας για το ρόλο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τόνισε ότι έχουν σημαντική ευθύνη, γιατί έχουν συμβάλει στο να ανοιχτεί ο δρόμος της συναίνεσης, ενώ για τις προτάσεις της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων και δεν αντιμετωπίζουν την κυβερνητική πολιτική. Η λύση της τριμερούς χρηματοδότησης, είπε, δεν είναι ουσιαστική λύση. «Ακόμα και αν η κυβέρνηση δώσει ορισμένα χρήματα», συνέχισε, «δεν υπάρχει περίπτωση διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη πολιτική που υπονομεύει αυτό το σύστημα». Πρέπει, επομένως, «να υπάρξει σύγκρουση με στόχο αυτήν την πολιτική».

Αμέσως μετά την ομιλία του Δ. Γόντικα, αρκετοί εργαζόμενοι υπέβαλαν ερωτήσεις, ζητώντας να μάθουν τις συγκεκριμένες θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και κάποιοι άλλοι έθεσαν το ερώτημα γιατί γίνεται νέα απεργία. Ο Δ. Γόντικας, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν έχουν πάρει τίποτα πίσω, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, ώστε οι εργαζόμενοι, όχι μόνο να κρατήσουν τα σημερινά τους δικαιώματα, αλλά και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ