Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ούτε ένα μαγαζί ανοιχτό σήμερα

Κλειστό από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη θα παραμείνει σήμερα και το τελευταίο μαγαζί, βιοτεχνία και εργαστήριο. Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι δίνουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται. Μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, στο μετερίζι του κοινού αγώνα στη βάση των κοινών προβλημάτων και των κοινών διεκδικήσεων, οι ΕΒΕ απαιτούν ανυποχώρητα το δικαίωμα σε ένα δημόσιο, δωρεάν, αναβαθμισμένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας. Για ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και της ανάπτυξης που τα οφέλη της θα διανέμονται στο λαό, σ' αυτούς που πραγματικά τη δημιουργούν και όχι στην ολιγαρχία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ δίνει σήμερα ένα αισιόδοξο μήνυμα, αγωνιστικό, διεκδικητικό, μήνυμα ανάτασης, που πρέπει να συνεχιστεί, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, που σκοπό έχει την αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και μέσω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό.

Με τη σημερινή συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση, οι ΕΒΕ παλεύουν για:

  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλους.
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα της Υγείας και Πρόνοιας, ισότιμη και δωρεάν για όλους.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια ηλικίας για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Για γυναίκες με ανάπηρο σύζυγο ή παιδί στα 50 χρόνια.
  • Πλήρη συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια ασφάλισης, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας.
  • Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου σύνταξης με 13,5 χρόνια ασφάλισης. Κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Για όσους ασφαλισμένους δε συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο συνταξιοδότησης, να καθιερωθεί ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών με κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καθιέρωση της διμερούς χρηματοδότησης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, 2/3 το κράτος και 1/3 ο ασφαλισμένος.
  • Να επιστραφούν στον ΟΑΕΕ από το κράτος, οι παρακρατηθέντες πόροι, που ξεπερνούν τα 120 δισ. δρχ. και το ΕΚΑΣ.
  • Ενταξη στον ΟΑΕΕ όλων όσοι δεν προσφέρουν μισθωτή εργασία και κατάργηση της εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
  • Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων και δραστική μείωση των τελών καθυστέρησης στο ύψος του πληθωρισμού.
  • Αιρετή διοίκηση στον ΟΑΕΕ, που θα αποτελείται από ασφαλισμένους και συνταξιούχους και σώμα ελέγχου με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στο ΔΣ να συμμετέχει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ταμείο και το κράτος να περιοριστεί σε έναν εκπρόσωποι που θα ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων του ΔΣ και των άλλων οργάνων του Ταμείου.
  • Κατάργηση του διαχωρισμού παλιών και νέων ασφαλισμένων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ