Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεκπεραιωτική ενημέρωση από τον ΟΚΑΝΑ

Με μια απλή σύσταση προς τους γονείς να μην παραγγέλνουν το «τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών» στις τρίχες των μαλλιών - συσκευή που εμπορεύεται ιδιώτης και η οποία μετατρέπει τους απληροφόρητους για το θέμα των ναρκωτικών γονείς σε ιδιότυπους «αστυνόμους» των παιδιών τους - περιορίζει ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) την αντίδρασή του για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου προϊόντος.

Η εταιρία σε διαφημιστική καταχώρισή της προς εφημερίδες και περιοδικά προτρέπει τους γονείς που ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους παίρνουν ή δοκίμασαν ναρκωτικά, να παίρνουν τρίχες από τα μαλλιά τους τις οποίες στη συνέχεια θα στέλνουν στα εργαστήρια της εταιρίας για να διαπιστώνουν... την αλήθεια!

Αρχικά ο ΟΚΑΝΑ μετά από την έκταση που πήρε το θέμα σε μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης έστειλε μια επιστολή στις 11.5.2001 προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να επιληφθεί του θέματος. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτο ηθικά και επικίνδυνο το συγκεκριμένο προϊόν και ζήτησε την απόσυρσή του από την κυκλοφορία.

Με χτεσινή επιστολή του ο ΟΚΑΝΑ επανέρχεται και ενημερώνει «τους γονείς προς τους οποίους απευθύνεται το τεστ» ότι, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, διαπίστωσε τα εξής: «Το τεστ δίνει ενδείξεις για την πιθανή χρήση ηρωίνης μόνο, όχι για άλλες ναρκωτικές ουσίες. Το θετικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα αναγκαίο να επιβεβαιωθεί με συμπληρωματικές εξετάσεις, των οποίων το κόστος είναι υψηλό και βέβαια δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο που διαφημίζει η συγκεκριμένη εταιρία. Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ δεν αποκλείει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών».

Το πρόβλημα δηλαδή, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, εντοπίζεται στη χαμηλή αποτελεσματικότητα του τεστ κι όχι στην ανάπτυξη ενός δικτύου πρόληψης.

Κατά τα άλλα, ο ΟΚΑΝΑ συστήνει στους γονείς που έχουν ενδείξεις ότι το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών να απευθυνθούν στο πλησιέστερο Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, ζητώντας πληροφορίες στο τηλέφωνο 1031 της Ανοιχτής Τηλεφωνικής Γραμμής του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ