Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
«Καμία επανάπαυση - καμία αυταπάτη»

Περιοδεία στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά

«Δεν παραχωρούμε κανένα απολύτως δικαίωμα, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να διαπραγματεύεται τα δικαιώματά μας. Δε βάζουμε στο τραπέζι και στο παζάρι του "κοινωνικού διαλόγου" τίποτα από όσα μας ανήκουν. Δημιουργούμε από σήμερα, χωρίς καμία καθυστέρηση, αξιοποιώντας και τη σημερινή κινητοποίηση, τους όρους αυτούς που θέλουμε για να οργανωθεί καλύτερα το κίνημα, για να οργανωθεί καλύτερα ο εργαζόμενος, να ανέβει η συλλογικότητα και η συνοχή, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και μετά την απεργία τον αγώνα μας». Με τη φράση αυτή απευθύνθηκε χτες στους σιδηροδρομικούς του Πειραιά ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας του στο κεντρικό εργοστάσιο του Οργανισμού, που έγινε τελικά παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσης να την εμποδίσει.

Οι εργαζόμενοι - παρά τις διάφορες «Σειρήνες» της ΠΑΣΚΕ για να μη συμμετάσχουν στην απεργία, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων, αλλά και παρά τις διπλοβάρδιες στις πύλες για να αποφευχθούν δυσάρεστες... στη διοίκηση επισκέψεις - ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συγκεντρώθηκαν και στους τρεις χώρους που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Ο Κ. Παρασκευάς ανέλυσε με στοιχεία και επιχειρήματα ποιοι είναι οι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διάφορες παγίδες που στήνονται στους εργαζόμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσπαθούν να δείξουν ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα τεχνοκρατικό, οικονομικό, το οποίο θα το λύσουμε με κοινή συναίνεση και διάλογο. Πρόκειται για απάτη, γιατί το κοινωνικοασφαλιστικό πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό. Είναι η εκδήλωση με οξυμένο τρόπο, η κορυφή του "παγόβουνου", μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Της πολιτικής της λιτότητας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης του 8ωρου, της καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων, που έχει στόχο να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους και να επιστρέφει πίσω όλο και λιγότερα, ώστε να μεγαλώνουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Υπογράμμισε ακόμη: «Οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουν πίσω. Δεν πρέπει να διαπραγματευτούν στο επίπεδο και με τους όρους που βάζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, να παλέψουν και να καλυτερεύσουν το επίπεδο και τη στάθμη των δικαιωμάτων τους».

Αναφερόμενος στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, ο Κ. Παρασκευάς υπογράμμισε ιδιαίτερα: «Αλλη μια παγίδα που βάζει η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο και να εξαπατήσει τους εργαζόμενους είναι αυτή του "κοινωνικού διαλόγου". Πρόκειται για απάτη. Δεν υπάρχει νόημα διαλόγου, γιατί η κυβέρνηση και οι εργοδότες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Διάλογο κάνουμε με αυτούς που έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς και προσπαθούμε να τους πείσουμε να παλέψουμε μαζί. Εδώ πρόκειται για αντιτιθέμενα συμφέροντα και οι εργοδότες και οι πολυεθνικές αλλά και η κυβέρνηση και η ΝΔ γνωρίζουν παρά πολύ καλά ότι έχουμε δίκιο. Γνωρίζουν όμως καλύτερα τα δικά τους ταξικά συμφέροντα, τα οποία τα υπηρετούν και δεν κάνουν πίσω. Το θέμα λοιπόν είναι ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τίποτα δεν κατάκτησε με διάλογο, τα πάντα τα κατάκτησε με αγώνες. Και είναι διαφορετικό πράγμα η διαπραγμάτευση που την κάνεις με αγώνες και με όρους δικούς σου και διαφορετικό πράγμα ο διάλογος».

«Οι εργαζόμενοι - συνέχισε - πρέπει να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις αγώνα, μαζικής και καθολικής πάλης, να διεκδικήσουν τα αιτήματα αυτά που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις τους και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση και να επιβάλουν διαπραγμάτευση που θα ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων και μόνον αυτά».

Καταλήγοντας τόνισε ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα και μόνο με συνδικαλιστικούς αγώνες δε λύνεται, αλλά χρειάζεται και η πολιτική πάλη και η καταδίκη αυτών των δυνάμεων που προωθούν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές στο όνομα της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. «Κριτήριο για μας, κατέληξε, πρέπει να είναι ποια δύναμη πολιτική στηρίζει και υπηρετεί τα συμφέροντά μας, ποια ανοίγει αυτόν τον αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ