Παρασκευή 16 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένουν παρά τα ναυάγια

Οι μετανάστες πνίγονται κατά δεκάδες ή εκατοντάδες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ και τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων, τους οδηγούν στον πάτο της θάλασσας. Οσοι κατορθώνουν και έρχονται στον «παράδεισο» της Δύσης γίνονται βορά της εκμετάλλευσης ως φτηνό εργατικό δυναμικό, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά αντιμεταναστευτικούς νόμους. Ωστόσο, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Frontex, αναμένεται δραματική αύξηση των εισροών μεταναστών. Οι απελπισμένοι των πολέμων και της πείνας επιμένουν...

Τριπλασιάστηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές το καλοκαίρι, ενώ 17 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους αυτή τη βδομάδα, όταν ένα μικρό σκάφος, στο οποίο είχαν στοιβαχτεί εκατοντάδες άνθρωποι ανατράπηκε στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία. Πολλοί παραμένουν αγνοούμενοι.

Από το Γενάρη έως και τον Απρίλη του 2014 περίπου 42.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην ΕΕ, σε σύγκριση με μόλις 12.400 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, δήλωσε ο Χιλ Αρίας - Φερνάντεθ, υποδιευθυντής της Frontex, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Το 2013 καταγράφηκαν 107.365 μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα, αριθμός αυξημένος κατά 48% σε σχέση με το 2012.

Η σημαντικότερη αύξηση φέτος καταγράφηκε στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων προσπάθησε να περάσει στην Ιταλία και στη Μάλτα, συχνά με επικίνδυνα πλεούμενα. Πάνω από 25.000 μετανάστες καταγράφηκαν στις δύο χώρες τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014 από 40.000 συνολικά το 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ