Παρασκευή 16 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Συμπλέουν στην υπεράσπιση της ΕΕ

Συνεχίζεται η προεκλογικού χαρακτήρα διαπάλη ανάμεσα στην συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τροφοδοτείται από διαδοχικά δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times». Στο επίκεντρο έρχονται τα διάφορα σενάρια, οι επεξεργασίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κυρίως από την πλευρά της ΕΕ, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, το έτος 2012, ο ρόλος που διαδραμάτισαν πρόσωπα, κυβερνήσεις και «εταίροι» τους στην ΕΕ. Οι σχετικές «αποκαλύψεις» που διοχετεύονται στη δημοσιότητα, παραμονές ευρωεκλογών, συνδέονται με τις γενικότερες εξελίξεις, τις κόντρες και τις αντιθέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Ταυτόχρονα δίνουν «πάσες» στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την κάθε πλευρά να επιχειρεί να τις αξιοποιήσει για δικό της λογαριασμό, αλλά με κοινή συνισταμένη τη συγκάλυψη του αντιλαϊκού ρόλου της ίδιας της ΕΕ. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συσκοτίζουν το αίτιο της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής που τη συνόδευσε. Και οι δύο «επιχειρηματολογούν» στο φόντο των δημοσιευμάτων, επιλέγουν πλευρές και ερμηνείες καταπώς βολεύει τον καθένα, εμπαίζουν τα λαϊκά στρώματα, αθωώνουν τα μονοπώλια και την ΕΕ.

Στην αντιλαϊκή ...σκυταλοδρομία δόθηκε συνέχεια από τη βρετανική εφημερίδα, η οποία υπό τον τίτλο «Πώς σώθηκε το ευρώ» σημειώνει ότι «ποτέ στη διάρκεια της κρίσης το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάλυσης απ' ό,τι πριν και μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνη του 2012». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σχεδίασαν «μυστικό σχέδιο Ζ», σχετικά με τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αναφέρουν συγκεκριμένα το κλείσιμο των αυτόματων μηχανών ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες, τους ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή κεφαλαίων, καθώς και τα σοβαρά νομικά προβλήματα που προκαλούνταν στην ΕΕ. Λόγος γίνεται για «διαφορετικές απόψεις», με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, να τάσσεται υπέρ της εξόδου, αλλά στη συνέχεια η συζήτηση σταμάτησε με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, στην Αθήνα (Οκτώβρης 2012)...

Η συγκυβέρνηση

«Με βάση τα πραγματικά δημοσιεύματα, αποκαλύπτεται ότι η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και την πλήρη καταστροφή, η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου. Σε αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να δικαιολογήσει την πολιτική που κατέστρεψε το λαό. Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «έναν βρώμικο πόλεμο λάσπης εναντίον της κυβέρνησης, στηρίζοντας τις συκοφαντίες του σε υποτιθέμενα δημοσιεύματα των "Financial Times"». Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Α. Ασημακοπούλου, έκανε λόγο για «απίστευτη αποκάλυψη, ότι οι σύντροφοι του κ. Τσίπρα στη Γερμανία (Die Linke) προσέφυγαν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ώστε να ακυρωθεί η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα». Οπως δήλωσε, η «βοήθεια» αφορά τη «δυνατότητα να υπάρξει απεριόριστη βοήθεια σε χώρες όπως η Ελλάδα, μέσω μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά». Να σημειωθεί ότι γύρω από τα προγράμματα αγοράς κρατικών χρεογράφων από την ΕΚΤ εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί σχετικά με το ποιο μείγμα νομισματικής πολιτικής θα προασπίσει καλύτερα τα συμφέροντα μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Για επιβεβαίωσή του μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τα όσα άμεσα ή έμμεσα παραδέχονται Ελληνες και ξένοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν με απόλυτο τρόπο αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από την πρώτη στιγμή: Οτι, δηλαδή, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ενεργοποιούσε ένα ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων για τις υπόλοιπες χώρες και θα διέλυε την ίδια την Ευρωζώνη, όπως άλλωστε ρητά ομολόγησε και η κα Μέρκελ», σημειώνει σε σχετικό σχόλιο. Τονίζουν μάλιστα ότι τα «γεγονότα» εκθέτουν τους Σαμαρά και Βενιζέλο, οι οποίοι «όχι μόνο συνωμότησαν παρασκηνιακά στις Κάννες με τον Μπαρόζο ώστε να προχωρήσουν σε μια δοτή μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά αποδέχθηκαν και να μη διαπραγματευθούν τίποτα, ενώ γνώριζαν ότι κανείς δεν θα τολμούσε να αναλάβει το καταστροφικό ρίσκο της εκδίωξής μας από το ευρώ». Ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Κόκκινο» έκανε λόγο για «πανηγυρική επιβεβαίωση της βασικής μας εκτίμησης ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη ήταν ένα υπερόπλο. Εάν η χώρα μας έβγαινε, τότε αυτό θα ενεργοποιούσε ένα ντόμινο καταστροφικών επιπτώσεων στο σύνολο της ευρωπαϊκής και όχι μόνο οικονομίας». Σε αυτό το πλαίσιο, η λυκοσυμμαχία της ΕΕ αναγορεύεται από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ σε «υπερόπλο» προάσπισης της χώρας και του ελληνικού λαού...

Ιδιας υφής είναι και η διαπάλη συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις τράπεζες, ειδικότερα με τον τρόπο που αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Εν προκειμένω και οι δύο παίζουν στο «γήπεδο» των αγορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα βάζοντας ζήτημα «γιατί δεν επετράπη η συμμετοχή του ΤΧΣ στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, αλλά και της Eurobank, από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να μειωθεί η μέση τιμή του κόστους κτήσης των μετοχών». Από την εν λόγω «ανάλυση» απουσιάζουν οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκά παζάρια με φόντο τις διεργασίες στην Ευρωζώνη (2017-02-01 00:00:00.0)
«Κλειδώνει» η αντιλαϊκή συμφωνία για την «επόμενη μέρα» (2015-01-17 00:00:00.0)
«Κλειδώνει» η αντιλαϊκή συμφωνία για την «επόμενη μέρα» (2015-01-17 00:00:00.0)
Για τα περί διάσπασης της Ευρωζώνης (2013-04-12 00:00:00.0)
Πανηγυρίζει για αποφάσεις υπέρ του κεφαλαίου (2012-06-30 00:00:00.0)
Συντονισμένη εκστρατεία στήριξης του ευρωμονόδρομου (2012-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ