Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Διεργασίες παντού με τις ίδιες αντιλαϊκές στοχεύσεις

Συνεχίζονται, σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, οι διεργασίες για την ανασύνθεσή του, με τις αστικές δυνάμεις να κινούνται στο κοινό έδαφος της στρατηγικής σύγκλισης υπέρ του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Στη ΝΔ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Real», ερωτηθείσα για το αν η ΝΔ «θα επιχειρήσει κάποια πολιτική διεύρυνση το επόμενο διάστημα προς τα δεξιά ή το κέντρο», απάντησε: «Εγώ είμαι στους δεύτερους. Πιστεύω ότι η ΝΔ είναι μεγάλη και δημοκρατική παράταξη. Οταν δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα δεξιά της, που δεν ξέρουμε αυτή η δεξιά πού βρίσκεται, τότε χάνει το κέντρο της. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ περισσότερο κομμάτι προς το κέντρο (...) Θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να χωρεί όλους όσοι πρεσβεύουν τις ίδιες αρχές με το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που βρήκε μετά άξιους συνεχιστές».

Στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ο πρώην υπουργός Παντελής Καψής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», παρατήρησε: «Πιστεύω ότι η λογική της κεντροαριστεράς έχει τρία χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για έναν τρίτο αυτόνομο πόλο, ο οποίος δε θα ετεροκαθορίζεται, ούτε από τη συνεργασία που γίνεται αυτήν τη στιγμή στα πλαίσια της κυβέρνησης, ούτε από μια ενδεχόμενη άλλη μελλοντική συνεργασία (...) Το δεύτερο στοιχείο του είναι βέβαια το ευρωπαϊκό. Δηλαδή, το ότι δεν έχει τη λογική της αντιπαλότητας με την ΕΕ και των τετελεσμένων. Και το τρίτο, πολύ βασικό στοιχείο, είναι η λογική των μεταρρυθμίσεων. Αυτήν τη στιγμή η χώρα δεν έχει ανάγκη να επιστρέψει στο παρελθόν με τη λογική αυτή που βλέπουμε -παραχωρήσεις δεξιά και αριστερά- αλλά έχει ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων στον κοινωνικό τομέα αλλά κυρίως στην οικονομία».

Ο ίδιος εμφανίστηκε και προβληματισμένος για το γεγονός ότι αργοπορεί η ανασύνθεση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας μέσω Ελιάς: «Υπάρχει πρόβλημα. Κοντεύει να περάσει ένας μήνας από τις ευρωεκλογές και δεν έχουμε δει να γίνεται τίποτα και στο χώρο της Ελιάς. Είναι μία ακατανόητη καθυστέρηση (...) Πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές πολιτικές πρωτοβουλίες (...) ένα προγραμματικό συνέδριο ανοιχτό σε όλη την κεντροαριστερά».

Ο Π. Καψής απεύθυνε πρόσκληση και στο Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, βάζοντας πρόταγμα «να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Εδώ μιλάμε για τις μεγάλες συναινέσεις που έχει ανάγκη η χώρα και όλοι τις αναγνωρίζουν και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, ακόμη και όταν υποτίθεται ότι κινούμαστε σε παράλληλους δρόμους. Το ζητούμενο είναι, πιστεύω -χωρίς να είμαι βέβαιος τι θα συμβεί- να μπορέσειν' αποτελέσει και αυτό ένα μέρος του συνασπισμού του τρίτου πόλου που πρέπει να δημιουργηθεί». Σημειωτέον, στο Ποτάμι ξεκινούν Παρασκευή βράδυ οι εργασίες του ιδρυτικού του συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ