Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μνημόνια διαρκείας, ενεργειακά και διείσδυση στα ανατολικά στην ατζέντα

Με τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ

Η παραπέρα προώθηση των μνημονίων διαρκείας σε όλα τα κράτη - μέλη, η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με διάνοιξη καινούργιων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο πάνω στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων και η ενίσχυση των αντιλαϊκών κατασταλτικών μηχανισμών μπαίνουν στο τραπέζι, αύριο και μεθαύριο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με την οποία κλείνει η Ελληνική Προεδρία.

Σύμφωνα με την ατζέντα, η συζήτηση θα εστιάσει καταρχάς σε θέματα «ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», όπως φυσικά τα μονοπώλια και η πολιτική τους εξουσία ορίζουν τέτοιες έννοιες. Σε αυτό το πλαίσιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καθορίσει τους στρατηγικούς προσανατολισμούς του νομοθετικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού» στους τομείς αυτούς, εστιάζοντας και στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ.

Στην ενότητα με θέμα το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (κομμάτι των μηχανισμών μόνιμης εποπτείας που επιβάλλονται σε όλα τα κράτη - μέλη), «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη δράση που θα αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο και θα εγκρίνει ειδικές ανά χώρα συστάσεις για να δώσει κατευθύνσεις στα κράτη - μέλη όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους, τις πολιτικές απασχόλησης και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ολοκληρώνοντας έτσι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα συζητήσει τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ βάσει του συνολικού πλαισίου που υπέβαλε η Επιτροπή και τη διεξοδική μελέτη της Επιτροπής σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ». Πρόκειται για τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας, θέμα όπου αντανακλώνται οξυμένοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με σχέδια και συμφωνίες για διαφοροποιήσεις πηγών και ειδών καυσίμου, νέους τερματικούς σταθμούς, αγωγούς και δίκτυα. Στο μέτωπο αυτό επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο και η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης, με ό,τι κινδύνους εγκυμονούν τέτοιες κινήσεις για τους λαούς της περιοχής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται εξάλλου να εξετάσει την ένταξη της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ, καθώς και τις εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία, Ουκρανία και αλλού. Σημειωτέον, εκφράζοντας την πρόθεση ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διεισδύσουν στις «αγορές» πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών σε κόντρα με ρωσικά κεφάλαια, την Παρασκευή αναμένεται να υπογραφούν οι Συμφωνίες Σύνδεσης της ΕΕ με Γεωργία και Μολδαβία, καθώς και τα εναπομείναντα κεφάλαια της αντίστοιχης Συμφωνίας ΕΕ - Ουκρανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπάλη και συμβιβασμοί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (2017-12-16 00:00:00.0)
Επί τάπητος όλα τα κρίσιμα για τα μονοπώλια της ΕΕ ζητήματα (2016-12-17 00:00:00.0)
Με γνώμονα την «ασφάλεια» και τα κέρδη των ευρωενωσιακών μονοπωλίων (2015-02-28 00:00:00.0)
«Μνημόνια διαρκείας» σε βάρος των λαών (2014-03-22 00:00:00.0)
Μόνιμη επιτήρηση για όλα τα κράτη - μέλη (2014-03-20 00:00:00.0)
Διεργασίες για ταχύτερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής (2014-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ