Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ - ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
Παρέχει υπηρεσίες και ως πεδίο πειραμάτων του ΝΑΤΟ

Από πρόσφατη εκπαίδευση Αμερικανών πεζοναυτών στο ΚΕΝΑΠ
Από πρόσφατη εκπαίδευση Αμερικανών πεζοναυτών στο ΚΕΝΑΠ
Αλλη μια συνεργασία με κλιμάκια και φορείς του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. Συγκεκριμένα, 10 με 13 Ιούνη φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του προσωπικό του ερευνητικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και Πειραματισμού (CMRE) του ΝΑΤΟ, το οποίο διεξήγαγε πείραμα μετάδοσης βίντεο υψηλής ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο.

Το πείραμα προσομοίαζε τη μετάδοση εικόνας βίντεο από κάμερες τοποθετημένες στα κράνη του αγήματος νηοψίας προς το μητρικό πλοίο και εν συνεχεία σε θάλαμο επιχειρήσεων. Το ΚΕΝΑΠ συνεισέφερε στο πείραμα με προσωπικό, μέσα και εγκαταστάσεις, με την τεχνογνωσία του στη διεξαγωγή Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής, ενώ αξιολόγησε το σύστημα ως τελικός χρήστης, με στόχο τη μελλοντική αξιοποίησή του στην εκπαίδευση που παρέχει.

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό, έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη ΕΔ από διάφορες χώρες. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προχτεσινή συνάντηση του πρέσβη του Κουβέιτ με τον υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, εκφράστηκε αίτημα να εκπαιδευτούν στο ΚΕΝΑΠ και στελέχη των κουβεϊτιανών Ενόπλων Δυνάμεων.

Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Πρόσφατα, το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ