Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Στο επίκεντρο η διάλυση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Με κεντρικό άξονα την παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίστηκε στο 5μηνο του 2014 η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη αντιλαϊκή εξέλιξη στήριξε, κατά κύριο λόγο, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες και ως προς το σκέλος των φορολογικών εσόδων, ειδικότερα μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων καθώς και του «ενιαίου φόρου» που επιβάλλεται πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (5μηνο Γενάρη - Μάη 2014):

-- Οι πρωτογενείς δαπάνες καρατομήθηκαν, αφού δόθηκαν 19,9 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα. Η μείωση φτάνει σε 2 δισ. ευρώ και ποσοστιαία σε 9,1%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καρατομήθηκαν σε 4,5 δισ. ευρώ (από 5,7 δισ. πέρσι), με τη μείωση να φτάνει στο 21%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη από το 5μηνο έχει διατεθεί το 52,5% της επιχορήγησης που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος προς τον ΟΑΕΕ, το 45,1% προς το ΙΚΑ και το 47,3% προς τον ΟΓΑ.

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού φτάνουν στα 17,3 δισ. ευρώ (από 17,44 δισ. ευρώ πέρσι). Το σύνολο των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) έφτασε στα 16 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι φόροι που επιβλήθηκαν στις κάθε είδους επιχειρήσεις («νομικά πρόσωπα») διαμορφώθηκαν μόλις σε 748 εκατ. ευρώ ή σε 4,7% της συνολικής πίτας των φόρων. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων (πετρέλαιο, βενζίνες κ.ά.) διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. (από 1,7 δισ.) και ο ΦΠΑ επί των πετρελαιοειδών σε 821 εκατ. (από 903 εκατ.). Η εμφανιζόμενη μείωση της συνολικής μάζας των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή απηχεί την πτώση του επιπέδου κατανάλωσης.

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφεται σε 707 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 970 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Για τις αποφάσεις του ΣτΕ

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις μεθοδεύσεις γύρω από τον τρόπο αντιμετώπισης αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα φορολογικών και άλλων διατάξεων. Σε έγγραφο που εξέδωσε η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος τονίζεται ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους». Το εν λόγω έγγραφο αφορά, καταρχήν, τη δικαστική απόφαση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ