Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο Πρόεδρος της Σομαλίας δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι σύντομα ο στρατός της χώρας και η Αφρικανική Ενωση θα αναλάβουν νέα στρατιωτική δράση εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αλ Σεμπάπ». Η επιχείρηση «Ινδικός ωκεανός» θα ξεκινήσει σύντομα, δήλωσε ο Χασάν Σεΐκ Μοχάμουντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τη Σύνοδο ΗΠΑ - αφρικανικών κρατών που έγινε στην Ουάσιγκτον.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, που επικαλείται αλβανικά ΜΜΕ, η Εισαγγελία των Τιράνων άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος όσων σχετίζονται με την κατάρτιση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι θίχτηκαν σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς». Πριν μερικές εβδομάδες, υπογράφτηκε εκεχειρία στη χώρα, ανάμεσα στην ένοπλη οργάνωση μουσουλμάνων «ΣΕΛΕΚΑ» και στους χριστιανούς πολιτοφύλακες «ΑΝΤΙ-ΜΠΑΛΑΚΑ», ωστόσο τις τελευταίες μέρες έχουν αναφερθεί ορισμένες νέες μάχες.

ΣΟΦΙΑ.-- Η μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού επέτρεψε στους κατοίκους της πόλης Μίζια να φτάσουν στα πλημμυρισμένα τους σπίτια, όπου μεταξύ άλλων ανακαλύφτηκε και η σορός ενός 56χρονου. Μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές (που έπληξαν κι άλλες περιοχές των Βαλκανίων), μεγαλώνουν τώρα οι φόβοι για κατάρρευση πολλών σπιτιών. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δήμοι Χαϊρεντίν και Μέζντρα. Στο μεταξύ, χτες ανέλαβε καθήκοντα η προσωρινή κυβέρνηση της Βουλγαρίας καθώς η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 5 Οκτώβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ομάδα Ρώσων «χάκερς» υπέκλεψε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης στο Ιντερνετ αμερικανικών και ξένων εταιρειών από ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που επικαλείται ερευνητές της εταιρείας ασφαλείας του Διαδικτύου «Hold Secutity».

ΡΩΜΗ.-- «Η Ιταλία δε χρειάζεται την τρόικα, θα προχωρήσει μόνη της στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore». «Η χώρα πρέπει να υλοποιήσει από μόνη της τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αρχισε ήδη να το κάνει, αλλά πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της», πρόσθεσε ο Πάντοαν, εξηγώντας ακόμα ότι «η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που είναι «ο κύριος στόχος» και ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει την επιβολή νέων φόρων ή την έγκριση οριζόντιων περικοπών». Αντίστοιχες δηλώσεις ότι «η Ιταλία δε χρειάζεται την τρόικα» είχε κάνει την Παρασκευή και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κάτι που προϊδεάζει για νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 600 έφτασαν οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε την Κυριακή τη νότια επαρχία Γιουνάν, στην Κίνα. Πάνω από 12.000 σπίτια έχουν καταστραφεί.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Συνολικά 156 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Κεντρικό Νεπάλ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της περιοχής Σινουπαλτσόουκ. Η καταστροφή σημειώθηκε στη μέση της νύχτας, δυσκολεύοντας τη διαφυγή των κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή μαζί με το μωρό της μέσα σε ένα ντουλάπι.

ΑΜΠΟΥΖΑ.-- Μια 14χρονη δικάζεται με την κατηγορία ότι δηλητηρίασε τον 35χρονο άνδρα με τον οποίο την ανάγκασαν να παντρευτεί. Το αίτημα των συνηγόρων να δικαστεί η έφηβη από Δικαστήριο Ανηλίκων δεν έγινε δεκτό. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό στο οποίο Νιγηριανοί στρατιώτες φέρονται να κόβουν τους λαιμούς υπόπτων ως μελών της «Μπόκο Χαράμ» και να πετούν τα πτώματά τους σε ομαδικό τάφο. Ο εκπρόσωπος του νιγηριανού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Κρις Ολουκολάντε, δήλωσε ότι «οι στρατιωτικές αρχές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τις σοβαρές αυτές καταγγελίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ