Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σχέδια επανασυσπείρωσης και διεύρυνσης με το βλέμμα στις κάλπες

Την επανασυσπείρωση «μεσαίων» στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος που είχαν απομακρυνθεί το προηγούμενο διάστημα και την «αμφίπλευρη διεύρυνση» για κάλυψη του φάσματος από την «παραδοσιακή Δεξιά» ως το «μεταρρυθμιστικό Κέντρο», θέτουν ως στόχους στη ΝΔ, για το αμέσως επόμενο διάστημα, με ανοιχτό άλλωστε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αφορμή, η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, επέτειος για την οποία προγραμματίζονται εκδηλώσεις, με σύνθημα «40 χρόνια για την Ελλάδα», προπαγανδιστικά τσιτάτα ότι ήταν η «μεγάλη και υπεύθυνη παράταξη που συνδέεται με όλες τις μεγάλες και ιστορικά δικαιωμένες επιλογές της χώρας» (βλ. της ντόπιας αστικής τάξης) και επιμέρους στοχεύσεις των εκδηλώσεων τόσο την «ανάδειξη της ιστορικής προσφοράς της ΝΔ», όσο και τη «συναισθηματική συστράτευση όσων συναντήθηκαν με την παράταξη στη διάρκεια αυτών των χρόνων».

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζουν δύο μεγάλες κεντρικές εκδηλώσεις: Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή κοινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ με την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ στη Χαλκιδική, όπου είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Στις 4 Οκτώβρη, σε εκδήλωση στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αντ. Σαμαρά, που όπως σημειώνεται από στελέχη της Συγγρού, θα παρουσιάσει «το όραμά του για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο», «με αλλαγή πολιτικών και νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα».

Τα ίδια στελέχη αρνούνται ότι απευθύνουν πρόσκληση προσωποποιημένα σε παράγοντες του χώρου, επιμένουν ότι δεν έχουν απευθύνει καμία πρόσκληση σε άλλα κόμματα ή αρχηγούς τους, και ότι δεν θα στηθεί ένα «σόου με πρόσωπα». Οτι επιθυμία τους είναι η προβολή των «πολιτικών» της ΝΔ όπου εκεί πάνω θα «κουμπώσουν» και τα πρόσωπα.

Χαρακτηρίζουν την επέτειο ως «αφετηρία της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της ΝΔ, ως παράταξη ανοιχτή για όλους όσοι πορεύτηκαν μαζί της σε κάποια φάση της ζωής τους», κάνοντας ταυτόχρονα «ανοικτό κάλεσμα σε όσους έχουν τις ίδιες αρχές στον αγώνα της παράταξης για τη Νέα Ελλάδα», σε όσους «θα πιστέψουν στο όραμα που θα παρουσιάσει ο Σαμαράς». Αλλωστε όπως ισχυρίζονται, η ΝΔ μπορεί να τους χωρέσει όλους, «από την παραδοσιακή Δεξιά ως το μεταρρυθμιστικό Κέντρο».

Ετσι, σχεδιάζουν και ένα β' γύρο εκδηλώσεων, με συναντήσεις κυρίως μεσαίων στελεχών σε κάθε νομό, με στόχο την επανενεργοποίηση όσων είχαν αδρανοποιηθεί, ή απομακρυνθεί, ή απορροφηθεί σε άλλους χώρους το προηγούμενο διάστημα «εξαιτίας κυρίως δικών μας λαθών», αλλά και νέα πρόσωπα που δεν ήταν στη ΝΔ «αλλά θα συμμεριστούν το όραμα της Νέας Ελλάδας».

Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι στη ΝΔ είναι ρευστή η προοπτική εξέλιξής της ως φιλελεύθερου αστικού κόμματος. Επιδιώκει, ταυτόχρονα, να επανασυσπειρώσει εθνικιστικές δυνάμεις (που κυρίως τις έχει πάρει η ΧΑ), αλλά και να κάνει άνοιγμα προς κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις.

Επιπλέον, στη Συγγρού κάνουν σαφές ότι δεν αλλάζει το όνομα του κόμματος και ότι το «Νέα Ελλάδα» θα χρησιμοποιείται ως τσιτάτο. Παραπέρα, επιμένουν ότι στόχος τους είναι εκλογές το 2016 και υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός «την κατάλληλη στιγμή θα παρουσιάσει ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ