Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ζητά αλλαγές στο αστικό σκηνικό για διασφάλιση του κεφαλαίου

Υπέρ αλλαγών στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, με νέο εκλογικό νόμο και νέες κυβερνητικές συμμαχίες - και με τον ΣΥΡΙΖΑ - ώστε να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη «Real News».

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ανέφερε: «Το εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών είχε λογική όταν τα δυο μεγάλα κόμματα εκινούντο στο επίπεδο του 40% plus. Δεν έχει καμία λογική αυτό για ποσοστά της τάξεως του 25%, ακόμη και 30%, ούτε μπορεί να μιλάει κανείς στις μέρες μας για αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες (...) και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις».

Ερωτηθείς, άλλωστε, αν θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω με ψήφο ανοχής, στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, ο Βενιζέλος κατήγγειλε μεν τον Αλ. Τσίπρα για «πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων», ωστόσο επέμεινε στην πρότασή του ΠΑΣΟΚ για «κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Σε ερώτηση αν εννοεί «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κεντροαριστερών δυνάμεων», άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα στην Κουμουνδούρου: «Σταθερή ιδεολογική πρότασή μας είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Αν αυτό αριθμητικά δεν είναι εφικτό, τότε η λύση είναι μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή προοδευτικών και συντηρητικών, αλλά υπεύθυνων και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου». Θύμισε επ' αυτού πως «και το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 προτείναμε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτός αρνήθηκε».

Επέμεινε δε, στη συγκρότηση της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης» ως όχημα τόσο ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, αλλά και προκειμένου ο χώρος να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις τη συμμετοχή του στην επόμενη αστική διακυβέρνηση.

Για τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ προεξόφλησε ότι «αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», η υλοποίηση δηλαδή όλων των αποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων. Εστίασε, εξάλλου, στο «πόσα μεγάλα βήματα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, προς την κατεύθυνση ενός κράτους μικρότερου, και μιας οικονομίας πιο ανοιχτής και πιο ανταγωνιστικής». Επέμεινε δε για συνέχιση των «διαρθρωτικών αλλαγών (...) για βαθιές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας».

Ερωτώμενος, τέλος, για το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, είπε: «Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν, σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα».

  • Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που εντάσσονται στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, με άρθρο του στα χτεσινά «ΝΕΑ», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης ζητά να προωθηθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τάσσεται, δε, υπέρ της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει αμετάκλητα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας».

Την ίδια ώρα, ένας άλλος «παπανδρεϊκός», ο Φ. Σαχινίδης, απομακρυνόταν οριστικά από το περιβάλλον της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς έγινε αποδεκτή από τον Ευ. Βενιζέλο η παραίτησή του από τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος. Τη θέση του καταλαμβάνει ο Γ. Κουτσούκος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χορός» υποψηφίων και ανοιχτά μέτωπα στον δρόμο για τον εναλλακτικό αντιλαϊκό πόλο (2024-07-03 00:00:00.0)
Επιτάχυνση των διεργασιών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (2023-10-17 00:00:00.0)
Επιμένει για «εθνική συνεννόηση» πάνω στις ανάγκες του κεφαλαίου (2015-12-22 00:00:00.0)
Κατηγορεί την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό και αδιέξοδο (2015-04-02 00:00:00.0)
Ζητά «στρατηγική σταθερότητα» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2014-05-03 00:00:00.0)
Ρίχνει γέφυρες και στον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνήσεις συνεργασίας (2014-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ