Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για ανάπτυξη δυνάμεων ανά πάσα ώρα και στιγμή

«Από στρατιωτικής άποψης, εμείς θα διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Θα συγκροτήσουμε μια Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας, ικανή να αναπτύσσεται ανά πάσα ώρα. Αυτή η δύναμη θα είναι βιώσιμη, ορατή απ' όλους, αξιόπιστη, ευέλικτη και ισορροπημένη»...

Τάδε έφη Δανός στρατηγός Knud Bartels, απερχόμενος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ (το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο της λυκοσυμμαχίας, μετέχουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών) στις εργασίες της το Σάββατο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αναφερόμενος στη συγκρότηση της Δύναμης «Αιχμή του Δόρατος» («Spearhead Force»). Η απόφαση ανάπτυξή της πάρθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία, εξ ου και έδρα της ορίστηκε η Ανατολική Ευρώπη.

Η ΣΕ ασχολήθηκε με τα επόμενα βήματα συγκρότησης αυτής της «Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας Κοινής Δύναμης Δράσης» («Very High Readiness Joint Task Force»), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης που συμφωνήθηκε στην Ουαλία. «Το σχέδιο διαρθρώνει την εξελισσόμενη στρατιωτική στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει, και ως εκ τούτου η υλοποίησή του είναι υψίστης σημασίας», τονίστηκε στη Σύνοδο της ΣΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί εστίασαν στις «προκλήσεις ασφαλείας» σε τέσσερις ζώνες (ενοποιημένες στα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ): Ρωσία - Ουκρανία, Υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική και Ασία - Ειρηνικός.

Πέρα από τη ζώνη Ρωσίας - Ουκρανίας, ο K. Bartels αναφέρθηκε και στις «στρατηγικές εντάσεις» στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού, προειδοποιώντας ότι μπορούν να έχουν «σοβαρές συνέπειες στους τομείς της Οικονομίας και της Ασφάλειας για τους Συμμάχους». Χαρακτήρισε δε την Υποσαχάρια Αφρική ως «ζώνη αυξανόμενης αναταραχής». Στη Σύνοδο έγινε και ειδική «παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων σε Συρία και Ιράκ».

«Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους Συμμάχους δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στα σύνορα του ΝΑΤΟ και ακόμα παραπέρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ασφάλεια της Συμμαχίας, τόσο άμεσα όσο και ασύμμετρα. Οι Αρχηγοί υπογράμμισαν τη διαρκή και σημαντική φύση αυτών των βραχυπρόθεσμων κρατικών και μη κρατικών απειλών και συμφώνησαν ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο για το μετριασμό τους», αναφέρεται στα τελικά κείμενα της Συνόδου, προετοιμάζοντας για στρατιωτικές επιχειρήσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε όλο τον πλανήτη.

Στο περιθώριο της Συνόδου, εκλέχτηκε ο νέος πρόεδρος της ΣΕ, ο Τσέχος στρατηγός Petr Pavel (αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιούνη του 2015).

Υποψήφιος ήταν και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μάλιστα φέρεται να πέρασε στο δεύτερο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας, ξεπερνώντας στον πρώτο τον Ιταλό ναύαρχο Luigi Binelli Mantelli και χάνοντας τελικά για ελάχιστες ψήφους από τον Τσέχο.

Κατά πληροφορίες, ο Μ. Κωσταράκος είχε τη στήριξη της Γερμανίας, με τον Ιταλό να υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον αποκλεισμό του έριξαν την επιρροή τους υπέρ του Τσέχου, μη θέλοντας εμπλοκές με τον τουρκικό παράγοντα, και επιδιώκοντας ταυτόχρονα παραπέρα ενίσχυση των δεσμών τους με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Μ. Κωσταράκου είναι άλλη μια απόδειξη των προσπαθειών της ντόπιας άρχουσας τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ