Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα αναμένεται η τροπολογία για τις μετεγγραφές

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χτες ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή

Αλλαγές στις προϋποθέσεις των μετεγγραφών των φοιτητών και σπουδαστών εξήγγειλε χτες ο υπουργός Παιδείας, Αν. Λοβέρδος, ενημερώνοντας για θέματα της αρμοδιότητάς του τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως επισήμανε, σήμερα θα καταθέσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου του που ήδη συζητείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, τροπολογία η οποία θα προσθέτει στην υπάρχουσα διάταξη για τις μετεγγραφές ότι αυτές θα γίνονται εκεί όπου είναι οι γονείς ή τα αδέλφια του σπουδαστή, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει όπου θέλει».

Η νέα διάταξη θα συμπληρωθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα θέτει τα εισοδηματικά κριτήρια - τα οποία όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός δεν αλλάζουν - και με δεύτερη Υπουργική Απόφαση που θα αφορά καθαρά διαδικαστικά θέματα.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη Δευτεροβάθμια και Ανώτατη Εκπαίδευση ενώ όσον αφορά για το αν θα πρέπει να κλείσουν τμήματα που υπολειτουργούν στα πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ, σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσουν τα ίδια τα ιδρύματα, ενώ επανέλαβε ότι τώρα το υπουργείο Παιδείας θα ασχοληθεί με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι το «ζήτημα των μετεγγραφών δεν είναι η αιτία του προβλήματος, αλλά αποκαλύπτει σε όλο τους το μεγαλείο την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, την έλλειψη υποδομών, αιθουσών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού συν βεβαίως τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες των παιδιών, όσων παιδιών πρόκειται να σπουδάσουν σήμερα, απόρροια της συνολικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα. Είναι κομμάτια μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ξεδιπλώνεται και στο χώρο της Παιδείας. Από τη μια τα μεγάλα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι ανέτοιμα να υποδεχτούν όχι μόνο τους φοιτητές που πρόκειται να μεταγραφούν αλλά και αυτούς που ήδη φοιτούν».

«Για το ΚΚΕ - σημείωσε - είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και οι διοικήσεις ΑΕΙ, ΤΕΙ πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κανένας σπουδαστής να μη δυσκολευτεί να τελειώσει τις σπουδές του, να μη χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για σίτιση, στέγαση, μεταφορά και συγγράμματα και το μέτρο των μεταγραφών δεν μπορεί προφανώς να λύσει το πρόβλημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα στις σπουδές τους». Κατέθεσε την πρόταση του ΚΚΕ, της οποίας άξονας είναι πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση που να υπόκειται στον κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος θα καλύπτει συνολικά τις λαϊκές ανάγκες με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας (2018-10-23 00:00:00.0)
Υποβάθμιση, δίδακτρα και ιδιωτικοποίηση (2008-06-18 00:00:00.0)
Στους δρόμους για μια Παιδεία σε όφελος του λαού (2005-02-27 00:00:00.0)
Κοινό μέτωπο πάλης για ουσιαστική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας (2001-02-14 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο (1995-02-02 00:00:00.0)
Τα επαγγελματικά δικαιώματα (1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ