Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Σύγκλιση στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση

Η Ελλάδα παραμένει η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες - μέλη συνεχώς μεγαλώνει. Και ακόμη, από τις 11 φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ, οι 7 είναι ελληνικές. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε έγγραφο της υπηρεσίας Περιφερειακής Πολιτικής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα. Οι σχετικοί πίνακες προσφέρονται για την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων σχετικά με το τι κέρδισε και τι έχασε η χώρα μας και ο ελληνικός λαός από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ισως, είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «σύγκλισης» και «μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων».

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα περιλαμβάνονται οι 11 φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ. Για την κατάταξη των περιφερειών λαμβάνεται υπόψη το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα της συγκεκριμένης περιφέρειας σε σύγκριση με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση το οποίο ορίζεται ως 100. Αυτό σημαίνει ότι αν το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ είναι 100 ευρώ, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ηπειρο είναι 41,8 ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα παρουσιάζει εκτός των άλλων και ένα θλιβερό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η Ηπειρος, η Πελοπόννησος και η Δυτική Μακεδονία είναι οι μοναδικές περιφέρειες της ΕΕ όπου σημειώθηκε μείωση του εισοδήματος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ