Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξουσιοδότησε χτες την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) να στηρίξει και να συμμετάσχει σε διώξεις ανώτατων Κοσσοβάρων αξιωματούχων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, καθώς η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη. Οι δικαστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με βάση τα πορίσματα της ειδικής ομάδας ερευνών (SITF), που συγκροτήθηκε για να εξακριβώσει τις αναφορές του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων από τον ΟΥΤΣΕΚΑ το 1999 σε Κόσσοβο και Αλβανία.

ΤΟΚΙΟ.-- Ολοένα και ισχυρότερες ηφαιστειακές δονήσεις σημειώθηκαν χτες γύρω από το ηφαίστειο Οντάκε, που εκτιμάται ότι προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων, μετά από την έκρηξη που έγινε το πρωί του Σαββάτου. Η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να σημειωθεί νέα έκρηξη, γι' αυτό και οι εργασίες για την ανάσυρση 24 ακόμα πτωμάτων ανεστάλησαν πάλι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Ενας 33χρονος επιβάτης σε συρμό του μετρό της Κωνσταντινούπολης τραυματίστηκε σοβαρά όταν μια μεταλλική βέργα που... είχε ξεχαστεί στις γραμμές τρύπησε το πάτωμα του βαγονιού στο οποίο επέβαινε και διαπέρασε το ισχίο του, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το 52% των άγριων ζώων στον πλανήτη αποδεκατίστηκε μέσα στην τελευταία 40ετία εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης που συρρικνώνει το φυσικό περιβάλλον, αναφέρει έκθεση της Ζωολογικής Λέσχης Λονδίνου (ZSL). Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους θαλάσσιους οργανισμούς, η βιοποικιλότητα των οποίων σε θηλαστικά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά μειώθηκε κατά 76%.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εως το χώρο δεξιώσεων του Λευκού Οίκου κατάφερε τελικά να φθάσει ο 42χρονος Τεξανός Ομάρ Γκονζάλες, βετεράνος στρατιωτικός που εισέβαλε στην προεδρική κατοικία πριν δύο βδομάδες, κρατώντας μαχαίρι και πηδώντας φράχτη του κτιριακού συγκροτήματος, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζούλια Πίρσον, χαρακτήρισε αργότερα χτες βράδυ την παραβίαση του Λευκού Οίκου από τον 42χρονο «απαράδεκτο γεγονός που δεν θα ξανασυμβεί».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Στη θέσπιση ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης στο Νότιο Σουδάν συμφώνησαν χτες στην Αιθιοπία οι διαπραγματευτές νοτιοσουδανικής κυβέρνησης και στασιαστών ενόπλων με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μάτσαρ, ανακοίνωσαν μεσολαβητές της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη της Ανατολικής Αφρικής (IGAD).

ΤΙΡΑΝΑ.-- Δάνειο ύψους 150.000.000 δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού στην Αλβανία ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα. Σε ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Ενέργειας αναφέρεται ότι το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος πληρωμών από νοικοκυριά και εταιρικούς καταναλωτές, εκ των οποίων 400.000 έχουν μείνει από πέρσι χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Τον περασμένο Μάη, η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε στην Αλβανία δάνειο ύψους 220.000.000 δολαρίων για «μεταρρυθμίσεις» του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ