Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδύσσεια για 164 αλλοδαπούς

Συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη, 31 του Μάη, στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε ένα τούρκικο αλιευτικό σκάφος, 166 λαθρομετανάστες ασιατικής καταγωγής το οποίο εντοπίστηκε 20 μίλια δυτικά των Αντικυθήρων. Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, προερχόμενοι κύρια από το Κουρδιστάν, το Πακιστάν, την Αιθιοπία και το Ιράκ. Συνολικά καταμετρήθηκαν 127 άνδρες, 15 γυναίκες και 22 παιδιά. Είχαν ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Ιταλία πληρώνοντας στους δουλέμπορους από 2.000 έως 3.000 δολάρια. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες των λιμενικών αλλά και κατοίκων, που τους είδαν φτάνοντας στο λιμάνι της Σούδας, για τους λαθρομετανάστες οι οποίοι παρακαλούσαν να τους δοθεί λίγη τροφή και νερό.

Οι λιμενικοί εντόπισαν το σκάφος έπειτα από κλήση κινητού τηλεφώνου που δέχτηκαν από αλλοδαπή η οποία μεταφέρονταν στο πλοίο. Μιλώντας αγγλικά ζητούσε βοήθεια και στη συνέχεια ενημέρωσε για τα χαρακτηριστικά του πλοίου, τη σχετική τοποθεσία που βρισκόταν και τον αριθμό των λαθρομεταναστών.

Το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Χανίων τιμώρησε με 10 χρόνια φυλάκιση τούς Καντίρ Οζμπέι, Καραντενίζ Ουλβί, Αχμέτ Βαρόλ Κερδίκ (καπετάνιος) και τον Ιρανό Μπαχμάρ Μπαμανστέν, που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εντός δέκα ημερών. Οι τέσσερις άνδρες μεταφέρθηκαν στις φυλακές Αλικαρνασσού. Ομως για τους λαθρομετανάστες φαίνεται πως το όνειρο για μια καλύτερη ζωή κράτησε μόνο τις δύο πρώτες μέρες που βγήκαν στην Κρήτη. Σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν μεταφερθεί από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στη Σούδα στον παλιό αεροσταθμό στα Χανιά, ο οποίος υποτίθεται πως διαμορφώθηκε κατάλληλα για την υποδοχή τους κι έχει μόνο δύο τουαλέτες. Παράλληλα, οι ίδιες καταγγελίες κάνουν λόγο για κακή συμπεριφορά απέναντι στους λαθρομετανάστες και για εμπόδισή τους να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ