Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Καινούριες δόσεις «περιορισμού της βλάβης»

Στην ίδια αδιέξοδη πολιτική με προγράμματα και άλλων υποκαταστάτων κινείται η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας

«Ενδυναμώνουμε το πρόγραμμα μεθαδόνης» είπε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στα εγκαίνια της Μονάδας Υποκαταστάτων, στο Κέντρο της Αθήνας (19.5.1998)
«Ενδυναμώνουμε το πρόγραμμα μεθαδόνης» είπε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στα εγκαίνια της Μονάδας Υποκαταστάτων, στο Κέντρο της Αθήνας (19.5.1998)
Την ψευδαίσθηση της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών με προγράμματα κι άλλων υποκαταστάτων, τη χορήγηση μεθαδόνης απ' τα δημόσια νοσοκομεία καθώς και τον «εποικοδομητικό διάλογο» για την ελεγχόμενη χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών απ' τα νοσοκομεία προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση, τη στιγμή που ένα εξόχως κοινωνικό πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη και κινούνται στη μίζερη λογική του «περιορισμού της βλάβης», παραγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα του προβλήματος και την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με ιατροκεντρικό τρόπο.

Η Χρ. Σπυράκη ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα λειτουργήσει, εντός των ημερών, πιλοτικό πρόγραμμα με την ουσία βουπρενοφρίνη, που είναι πιο εύχρηστη απ' τη μεθαδόνη. Πρόκειται για προγράμματα συντήρησης των χρηστών - όπως μετατράπηκαν σε προγράμματα συντήρησης και τα προγράμματα μεθαδόνης που πιλοτικά είχαν ξεκινήσει με τελικό στόχο την απεξάρτηση.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα χορηγηθεί και στην Ελλάδα «μεθαδόνη μέσα στο σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», η Χρ. Σπυράκη είπε: «Είναι κάτι το οποίο το προσεγγίζουμε πολύ θετικά. Αυτή τη στιγμή στέλνουμε να εκπαιδευτούν άτομα έξω γιατί χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και εκεί είναι η δυσκολία της Ελλάδας, ότι δεν έχει μεγάλο αριθμό εκπαιδευμένων ατόμων - και όταν αποφασιστεί - θα αποφασιστεί με κανόνες ούτως ώστε να μη βρεθούμε προ απροόπτων εξελίξεων - θα σας ανακοινωθεί. Είναι όμως μέσα στο σχεδιασμό ανάπτυξης υπηρεσιών για να εξυπηρετηθούν περισσότερο οι χρήστες οι οποίοι δυστυχώς στη χώρα αυξάνονται με καλπάζοντα ρυθμό».

Στο ίδιο ευρωπαϊκό πνεύμα κινήθηκε η Χρ. Σπυράκη όταν ρωτήθηκε για την πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών που - μεταξύ των άλλων - προβλέπει και την ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών απ' τα νοσοκομεία. «Θα έρθει στη Βουλή, είπε η υφυπουργός, θα συζητηθεί εκτενώς - ήδη έχουν γίνει συζητήσεις πέρα από το νόμο στη Βουλή - απίθανες συζητήσεις και πολύ υψηλού επιπέδου όπου έχουν εκφραστεί απόψεις. Με τον ίδιο σεβασμό στο θέμα - το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου Υγείας διότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου βάζει και θέματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κλπ. - θα το προσεγγίσουμε, θα συζητήσουμε, θα γνωρίζετε τι συζητάμε και πιστεύουμε ότι και μέσα από αυτή την πρόταση νόμου θα αναπτυχθεί ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα».

Στον απόηχο του σάλου που ξεσήκωσε η ιστορία της Μυκόνου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία δέκα μεγάλων μονάδων για τη σωματική απεξάρτηση στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώ» μέχρι το 2006. Οι μονάδες αυτές θα είναι ενταγμένες στους ψυχιατρικούς τομείς των δημόσιων νοσοκομείων. Μέχρι τώρα υπήρχε απουσία του δημόσιου τομέα ή γινόταν μερικώς αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου απ' τις παθολογικές κλινικές. Ετσι έμεινε ανοιχτός ο δρόμος για κάθε είδους κερδοσκοπία σε βάρος της απελπισίας των ανθρώπων που ζουν το πρόβλημα των παιδιών τους.

Αναφερόμενη σε αυτές καθεαυτές τις κλινικές Λυμπέρη η Χρ. Σπυράκη είπε ότι δε γνώριζε αν γινόταν απεξάρτηση - δηλαδή προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης που εντάσσεται στα ναρκωτικά και επομένως είναι παράνομη ουσία. Πρόσθεσε ότι οι κλινικές δεν είχαν άδεια για τη χορήγηση τέτοιων προγραμμάτων και ότι μπορούν να την αποκτήσουν μετά από έγκριση του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο αιτήσεις για την έγκριση παρόμοιων προγραμμάτων απ' τον «ευρύτερο ιδιωτικό τομέα», όπως είπε η υφυπουργός, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι από φορείς όπως οι εθελοντικές οργανώσεις ή η Εκκλησία.

Η Χρ. Σπυράκη είπε ακόμα ότι στην κλινική Λυμπέρη νοσηλεύονταν ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα και συνοσυρότητα την τοξικομανία, όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί η επιλογή ενός γιατρού για τον τρόπο αντιμετώπισής του. Πάντως χτες έγινε έλεγχος απ' το υπουργείο Υγείας αλλά η υφυπουργός δεν είχε ενημερωθεί για τα αποτελέσματά του.

  • Χτες ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της Νομαρχίας Αθηνών - και με ημερομηνία 22.6.1999 - με τις οποίες οι κλινικές Λυμπέρη κρίθηκαν απολύτως κατάλληλες για να συνεχίσουν τις συμβάσεις τους με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ