Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα μέτρα ενίσχυσης της καταστολής

Μόνο την επόμενη τριετία η κυβέρνηση προορίζει 735 εκατ. ευρώ «αντισταθμίζοντας» με «οικονομίες στις δημόσιες δαπάνες»

«Παγκινητοποίηση κατά της τρομοκρατίας» σημειώνει το σύνθημα, στην πλάτη του Μ. Βαλς, στη χτεσινή συνέντευξη
«Παγκινητοποίηση κατά της τρομοκρατίας» σημειώνει το σύνθημα, στην πλάτη του Μ. Βαλς, στη χτεσινή συνέντευξη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Επίσημες ανακοινώσεις για τα επόμενα μέτρα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» έκανε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. Πρόκειται για μέτρα που στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» εντείνουν την αστυνομοκρατία και συνολικά τους μηχανισμούς καταστολής και «ασφαλείας». Αλλωστε, ήδη, στα μεγάλα αστικά κέντρα περιπολούν 10.500 στρατιώτες, οι μισοί στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Ο Βαλς στάθηκε ιδιαίτερα στην ανανέωση του εξοπλισμού των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο στην επόμενη τριετία, οι δαπάνες για «υλικά» (βλέπε και προσωπικά μέσα εξοπλισμού των σωμάτων καταστολής) θα φτάσουν τα 425 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, τα νέα «αντιτρομοκρατικά μέτρα» θα κοστίσουν στο γαλλικό λαό πάνω από 735 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δαπάνες αυτές «θα αντισταθμισθούν με οικονομίες που θα γίνουν στο σύνολο των δημόσιων δαπανών, χρόνο με το χρόνο», προμηνύοντας δηλαδή νέο «εξορθολογισμό» τους με τα κριτήρια της αστικής τάξης, που κόβει από Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία κ.τ.λ. ώστε «κάνοντας οικονομίες» να αναπροσαρμόζει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες της πλουτοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθούν 2.680 «νέες θέσεις εργασίας» σε διάφορους τομείς που συνδέονται με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», όπως το υπουργείο Αμυνας, οι εισαγγελικές αρχές, το προσωπικό των φυλακών, τα τελωνεία.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για την ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών «Πληροφοριών», που θα στελεχωθούν με 1.400 άτομα. Επιπλέον, τις επόμενες βδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες «Πληροφοριών» ώστε αυτές να αποκτήσουν τα «δικαστικά μέσα» με τα οποία θα εκπληρώσουν την αποστολή τους. Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ» ο Βαλς δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, εκτός από μια γενικόλογη αναφορά για «εγγύηση ενός εξωτερικού και ανεξάρτητου ελέγχου των δραστηριοτήτων». Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αστικές κυβερνήσεις σε πολλές χώρες, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» ή «εθνικών κινδύνων», προωθούν μέτρα ασφυκτικού ελέγχου και φακελώματος που στοχοποιούν και αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση θα ενισχύσει την «απο-ριζοσπαστικοποίηση» κρατούμενων «τζιχαντιστών», με τρόπους όπως η στενότερη παρακολούθησή τους στις φυλακές, οι νέες προσλήψεις μουσουλμάνων ιερωμένων στις φυλακές.

Ακόμα, προωθούνται «πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές» διαδικασίες για να μπλοκάρονται ιστοσελίδες που θεωρείται ότι στηρίζουν την τρομοκρατία, αλλά και καλύτερος έλεγχος των συνόρων, «στο πλαίσιο της Σένγκεν», με στενότερη παρακολούθηση και των μετακινήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ