Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ψευδοκράτος συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις

Ενώ η Λευκωσία δήλωνε χτες ικανοποιημένη από την ενημέρωση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για το Κυπριακό (αν και ο Οργανισμός πρωτοστατεί ανοιχτά στην άρση της διεθνούς απομόνωσης του ψευδοκράτους), στα Κατεχόμενα καταγράφονταν νέες προκλητικές δηλώσεις, με το λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί να δηλώνει ότι το Μπαρμπαρός θα μπορούσε να επαναλάβει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, εάν η ε/κ πλευρά συνεχίσει «την επιθετική στάση της».

Το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο τις τελευταίες μέρες στην Αμμόχωστο, κάτι που το ψευδοκράτους εμφανίζει ως κίνηση «καλής θέλησης», με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση του ΣΑ του ΟΗΕ και τη «στήριξη» των προσπαθειών του ειδικού συμβούλου του ΓΓ.

Για την έκθεση του ΓΓ, ο Ναμί υπογράμμισε πως η αναφορά σε «απομόνωση» (σ.σ. εννοώντας την παρότρυνση του ΓΓ να τερματιστεί η απομόνωση του ψευδοκράτους) των Τ/κ είναι μια θετική εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να αναφέρεται και στο ψήφισμα του ΣΑ. «Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ειρήνευσης, δεν υπάρχει χώρος για απομόνωση. Η άρση της απομόνωσης είναι και ένα χρέος της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους» ανέφερε.

Επίσης, ο λεγόμενος εκπρόσωπος της «προεδρίας» Οσμάν Ερντούγ δήλωσε από τα Κατεχόμενα ότι οι διεθνείς οργανισμοί που παλαιότερα αντιμετώπιζαν αλλαγές στο σημερινό «στάτους κβο» ως ριψοκίνδυνες, τώρα υποστηρίζουν αλλαγή του «στάτους κβο» λόγω του θέματος των υδρογονανθράκων. Επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της για άρση του διεθνούς λεγόμενου εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

Παραμένει η «Total»

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπογράμμισε χτες ότι ο γαλλικός κολοσσός «Total» θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζοντας τις έρευνες, για (τουλάχιστον) ένα χρόνο ακόμα. Με βάση τη συμφωνία, η «Total» θα προχωρήσει σε νέες γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες στο οικόπεδο 11, μέχρι τις 16 Φλεβάρη 2016 και μετά θα αποφασιστεί αν είναι συμφέρουσα μια γεώτρηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χτες ότι μάλλον ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί την Κύπρο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οσον αφορά την επίσκεψη του Κύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη στο Μπαχρέιν, αυτή αναβλήθηκε για αργότερα, εξαιτίας 40ήμερου πένθους στη συγκεκριμένη χώρα για το θάνατο του τέως μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ