Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Η σύγχυση μεταφέρεται στο ΕΓ

Οι ευθύνες που θα αναζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για την άσχημη πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν αναμένεται να τερματίσει την εσωκομματική μάχη χαρακωμάτων στο κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, πολλοί υποστηρίζουν ότι η τελευταία αρνητική για το ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση εντείνει τις «φυγόκεντρες τάσεις» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και κυρίως τις τάσεις για ανεξέλεγκτη πορεία προσωπικών στρατηγικών εκ μέρους των υποψήφιων διαδόχων του Κ.Σημίτη...

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από πλευράς Μαξίμου αρχικά επιδιώχτηκε να προσλάβει δραματικούς τόνους, καθώς φρόντισαν να γνωστοποιηθεί η απαίτηση του πρωθυπουργού «να μη λείψει κανείς». Μάλιστα, από του Μαξίμου, προβαλλόταν μετ' επιτάσεως ότι ο Κ. Σημίτης θα θέσει τα μέλη του ανώτατου κομματικού οργάνου ενώπιον των ευθυνών τους, ζητώντας τους να σταματήσουν την ανέξοδη κριτική και να συνεισφέρουν προτάσεις, για να βρεθεί διέξοδος, στο όνομα ότι η ήρθε η ώρα για «ανοιχτή πολιτική συζήτηση» και όχι «ανέξοδη κριτική στα τηλεοπτικά παράθυρα». Χτες, ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού ήθελαν να κατεβάσουν τους τόνους και ταυτόχρονα τις προσδοκίες από τη συνεδρίαση, λέγοντας προς τους δημοσιογράφους ότι «τα πράγματα θα είναι πιο κάτω από όσα περιμένετε»... Αντίστοιχη εικόνα έδιναν και για την αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που όπως έλεγαν θα ασχοληθεί με τα «τρέχοντα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που εξέρχονται από άλλους κύκλους του Μαξίμου φέρεται ότι θα επιχειρήσει να καταμερίσει το κόστος της κακής εικόνας της κυβέρνησης στα κορυφαία στελέχη, λέγοντας ότι η ευθύνη για την άσχημη πορεία είναι συλλογική, αφού συλλογικές είναι και οι αποφάσεις και άρα η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί στο «διά ταύτα» για το ξεπέρασμα της κρίσης...

Από την άλλη πλευρά, μέλη του ΕΓ δεν εμφανίζονται διατεθειμένα να δεχτούν τον επιμερισμό των ευθυνών. Αντίθετα, κατηγορούν τον πρωθυπουργό για λαθεμένους χειρισμούς και επιλογές που έχουν φέρει το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο, αν αυτές τις θέσεις θα τις υποστηρίξουν και στο ΕΓ ή θα στοιχηθούν πίσω από τις αναφορές για «συντεταγμένη πορεία», με στόχο την «αντιστροφή του κλίματος».

Ο ανασχηματισμός «είναι εδώ»...

Στο πλαίσιο της αναζήτησης διάφορων «τρικ», που θα βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ να εξέλθει από την κρίση και τον πρωθυπουργό να «χαλιναγωγήσει» τις προσωπικές επιδιώξεις των κορυφαίων στελεχών, η συζήτηση περί ανασχηματισμού αναθερμαίνεται.

Χτες - για πρώτη φορά - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έπαψε να είναι τόσο κατηγορηματικός όσο τις προηγούμενες μέρες που διέψευδε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Ο Δ. Ρέππας ερωτηθείς για τη δήλωση Σκανδαλίδη, στην οποία ο γραμματέας του Κινήματος, επικαλούμενος το πολιτικό του αισθητήριο, προέβλεψε ότι επίκεινται αλλαγές, δήλωσε: «Κανένα σχόλιο. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε τις απόψεις του που είναι σεβαστές. Για τα θέματα που ο πρωθυπουργός έχει την αρμοδιότητα, παρακαλώ να τον αφήσουμε για να πράξει, για να λάβει τις αποφάσεις του»...

Ωστόσο, ότι αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού δε σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επικρατήσει η άποψη ότι σε ένα τόσο άσχημο κλίμα τα όποια πλεονεκτήματα δημιουργήσει το «χαρτί» του ανασχηματισμού, θα εξατμιστούν σε λίγες μέρες.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Κώστας Σημίτης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε για «την υποχρέωση του πρωθυπουργού να οδηγήσει την κυβέρνηση και τη χώρα σε δρόμο ανάπτυξης μέχρι τις επόμενες εκλογές» και επισήμανε: «Ο,τι συμβαίνει στην ενδιάμεση περίοδο δε μας αφήνει αδιάφορους. Βγάζουμε τα συμπεράσματά μας».

Αναφερόμενος στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρέππας προέβλεψε ότι θα είναι «ουσιαστικό και πολύ ενδιαφέρον» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι τα μέλη του οργάνου, με τις αποφάσεις που θα πάρουν, θα δικαιώσουν το ρόλο τους».

«Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο κυβερνητικό έργο και πιστεύω ότι τρία χρόνια μετά, θα μιλάμε σε ένα άλλο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον», είπε ο κ. Ρέππας, όταν κλήθηκε να προσδιορίσει το μήνυμα της δημοσκόπησης της MRB και επισήμανε ότι «οι απαντήσεις για το τι πρέπει να γίνει βρίσκονται στο περιεχόμενό της».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «κάποιοι θεωρούν τις μετρήσεις ως διαβατήριο για την εξουσία, πρέπει να πω όμως ότι κυκλοφορούν πολλά πλαστά διαβατήρια και σε κάθε περίπτωση τη βίζα τη δίνει ο ελληνικός λαός».

Δηλώσεις επί δηλώσεων...

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι «έχει τραυματιστεί η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τα λαϊκά στρώματα» και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει επανασύνδεση με αυτά. Ο γραμματέας του Κινήματος σημείωσε ότι χρειάζονται αλλαγές και σε πρόσωπα και σε πολιτικές σε κυβέρνηση και κόμμα.

Ιδιαίτερα επικριτικός με τα «στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία με επαναλαμβανόμενες κουβέντες, διαρροές και υπαινικτικούς λόγους δημιούργησαν το αρνητικό κλίμα που βγαίνει μέσα από τη δημοσκόπηση» ήταν ο υπουργός μεταφορών, Χ. Βερελής, που φέρεται ότι εκφράζει την άποψη του «σκληρού πυρήνα των εκσυγχρονιστών» που έχουν τη γνωστή άποψη για αποτίναξη του ΠΑΣΟΚ από τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Ο υπουργός συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «οι πάντες έχουν καταλάβει ότι οι εύκολες δηλώσεις, έναντι πινακίου δημοσιότητας, μπορούν να βλάψουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έκανε δεκαετίες ολόκληρες να συγκολληθεί και να έχει αποτέλεσμα. Ουδείς δικαιούται να παίρνει στην πλάτη του τις ευθύνες, προκειμένου να ικανοποιήσει δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς», κατέληξε, δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάποιοι επιδιώκουν ένα νέο γύρο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών...

Τέλος, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι πρέπει να ακούμε τις δημοσκοπήσεις και να προσαρμόζουμε την πολιτική μας. «Χρειάζεται ψυχραιμία» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «αξία έχουν οι δημοσκοπήσεις την ώρα της κάλπης, όπου ο λαός θα αξιολογήσει θετικά την προσπάθεια της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ