Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΟΥΡΗΣ
Μέσω ΝΑΤΟ έχει δρομολογηθεί η διχοτόμηση του Αιγαίου

Συνέντευξη στον «902 Αριστερά στα FM» του πτεράρχου ε.α., πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και υφυπουργού Εθνικής Αμυνας την περίοδο 1993 - 1996

Την εκτίμηση ότι, μέσω της συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, έχει δρομολογηθεί η διχοτόμηση του Αιγαίου και ο περιορισμός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξέφρασε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο 1993-1996 πτέραρχος ε.α. Ν. Κουρής, σε χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «902 Αριστερά στα FM» και στον δημοσιογράφο Γ.Ευσταθίου.

Η συζήτηση έχει ως εξής:

- Κύριε Κουρή κάνετε λόγο περί αλλαγής του «status quo» στο Αιγαίο και αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να προκύψει αυτό;

- «Πάγια επιδίωξη της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι ακριβώς αυτό, να αλλάξει δηλαδή το καθεστώς στο Αιγαίο ή αλλιώς να διχοτομηθεί το Αιγαίο και το ανατολικό τμήμα να υπάγεται κατ' ευθείαν στον έλεγχο της Τουρκίας. Αυτό το επιδιώκει η Τουρκία με πολλούς τρόπους. Ενας από αυτούς είναι η εκμετάλλευση των "ρυθμίσεων" που ισχύουν την τελευταία διετία στην περιοχή, δηλαδή ένα καθεστώς συνδιαχείρισης, οι λεπτομέρειες του οποίου ρυθμίζονται από τον εκάστοτε διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων Μεσογείου, τον Αμερικανό πτέραρχο που εδρεύει στη Νάπολη. Με βάση αυτές τις ρυθμίσεις θα μπορεί ο Αμερικανός πτέραρχος να αναθέτει, κατά διαστήματα, τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου ή μέρος αυτού, στον οποίο θα υπάρχει και ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος, σε Τούρκους αεροπόρους».


- Αρα τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων;

- «Σαφώς ναι. Διότι αυτό εκτός από τα επιχειρησιακά θέματα του Αιγαίου θα παρασύρει, στην όχι μακρά προοπτική, και τις ρυθμίσεις για το FIR Αθηνών, διατί όποιος έχει τον έλεγχο της αεραμύνης σε μια περιοχή του εναέριου χώρου, πρέπει ασφαλώς να γνωρίζει και την εναέρια κυκλοφορία, η οποία είναι γνωστή στις αρχές του FIR Αθηνών. Επομένως, θα προκύψουν νέες ρυθμίσεις στο FIR που μελλοντικώς ενδέχεται να μην περιλαμβάνει όλο το Αιγαίο αλλά ένα τμήμα του».

- Αυτό μπορεί να συμβεί και στη θάλασσα;

- «Οχι, αλλά στο ναυτικό ισχύουν άλλες ρυθμίσεις, εκεί επιδιώκεται με άλλους τρόπους η διχοτόμηση του Αιγαίου, με τις ρυθμίσεις για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου».

- Κύριε πτέραρχε, το ερώτημά μου είναι αν θα πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική μας έναντι της λειτουργίας των στρατηγείων του ΝΑΤΟ και στη δική μας περιοχή;

- «Φοβάμαι ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο. Η αντίστασή μας θα έπρεπε να υπάρχει το Δεκέμβρη του 1997, όταν πάρθηκε στις Βρυξέλλες, στην Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού, η απόφαση περί καταργήσεως των ορίων στη θάλασσα και στον αέρα».

- Τότε δηλαδή που πάρθηκε η απόφαση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ;

- «Ναι. Αυτό μπορεί επιχειρησιακά να είναι πρόσφορο για άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου δεν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος γειτονικών χωρών, αλλά δεν μπορούσε να ισχύσει στη δική μας περιοχή, που πίσω από το πρόσχημα των νέων ρυθμίσεων κρύβεται η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, αλλά και οι προθέσεις ορισμένων "φίλων" να αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή των Βαλκανίων και στη Μεσόγειο».

- Οι επιπτώσεις από αυτές τις αλλαγές ή από την κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Λάρισας και την υποκατάστασή του με ένα άλλο Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, δεν ήταν γνωστά στους υπεύθυνους της κυβέρνησης, στους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς πριν συμφωνήσουν;

- «Αυτά ήταν γνωστά από δεκαετίες και εμείς τότε, σαν στρατιωτικού σύμβουλοι κυβερνήσεων τόσο της Δεξιάς όσο και του ΠΑΣΟΚ είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για τις επιπτώσεις αυτές και η πολιτική της κυβερνήσεως του Γ. Ράλλη και των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου ήταν τελείως διαφορετική. Δηλαδή, δε δέχονταν οι κυβερνήσεις αυτές να εγκατασταθούν τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, αν προηγουμένως δεν καθοριστούν σαφώς τα όρια ευθύνης των, ώστε να περιλαμβάνουν μέσα σ' αυτά όλο το Αιγαίο, δεδομένου ότι το Αιγαίο κατά 50% αποτελείται από διεθνή εναέριο χώρο, από διεθνή, βέβαια, από τον οποίο όμως περνάνε οι οδοί που συνδέουν τη νησιωτική Ελλάδα με την ηπειρωτική».

- Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον, είναι το ίδιο δυσοίωνες.

- «Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε ευοίωνες προβλέψεις. Οι προοπτικές είναι απαισιόδοξες».

- Φθάνουν μέχρι και τη διχοτόμηση του Αιγαίου;

- «Προς τα εκεί τείνουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Αιγαίο πιο σφιχτά στα χέρια του ΝΑΤΟ (2011-06-05 00:00:00.0)
Μόνιμος προσανατολισμός τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα (2009-07-22 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ έχει διχοτομήσει το Αιγαίο (2002-09-13 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο το Αιγαίο (2001-09-11 00:00:00.0)
Η επιβολή της PAX AMERIKANA στο Αιγαίο (2000-05-14 00:00:00.0)
Αρχισαν τα παζάρια για το Αιγαίο (1999-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ