Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΑΪΤΗ
«Ενδιαφέρον» Ολάντ και γαλλικών μονοπωλίων

ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε προχτές η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στην Κούβα, του πρώτου ηγέτη δυτικής χώρας από τον περασμένο Δεκέμβρη οπότε και εγκαινιάστηκε η διαδικασία εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ. Βεβαίως, οι δηλώσεις του Ολάντ ότι τάσσεται υπέρ της άρσης του πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, γιατί είναι μια κίνηση «που έβλαψε την ανάπτυξη του νησιού», δεν αφορά το ενδιαφέρον του για το λαό της Κούβας και τις κατακτήσεις του στη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης παρά τα τεράστια εμπόδια, αλλά το πώς θα πλασαριστούν καλύτερα τα γαλλικά μονοπώλια στη χώρα, ως «πύλη» και για τις χώρες της Καραϊβικής και όλης της Λατινικής Αμερικής. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που επιχειρείται προσέγγιση και με την ΕΕ. Ο Ολάντ εμφανίστηκε ως σταθερός φίλος της Κούβας αναφερόμενος στη στάση της χώρας στον ΟΗΕ, που στηρίζει τα ψηφίσματα άρσης του αποκλεισμού. Επίσης, δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στις σχέσεις ΕΕ και Κούβας. Ο Ολάντ μίλησε επίσης στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου εξήρε την Κούβα «ως έκφραση της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας στη Λατινική Αμερική με σημαντικά αποτελέσματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Πολιτισμού». Ταυτόχρονα, τον Ολάντ συνόδευαν υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκοντας να ανοίξουν διαύλους για μελλοντικές μπίζνες, ώστε να προλάβουν ανταγωνιστές. Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος, είχε συναντήσεις με τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, και με τον Πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο, που χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές, ενώ κλείστηκαν και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές συμφωνίες, όπως στον τομέα της Υγείας και του Τουρισμού. Στην Αβάνα, επίσης, διευρύνθηκε η παρουσία της Γαλλικής Συμμαχίας, κέντρο όπου προωθούνται η γαλλική γλώσσα και πολιτισμός.

Το έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής αστικής τάξης, που επιδιώκει, όπως και άλλες, μέσω των εμπορικών και άλλων συναλλαγών, να συμβάλει στην ανατροπή των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης, σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι λεγόμενοι εξωεδαφικοί νόμοι των ΗΠΑ, που περιλαμβάνονται στον αποκλεισμό, θίγουν και γαλλικά συμφέροντα.

Επίσκεψη και στην Αϊτή

Η πενθήμερη περιοδεία του Προέδρου Ολάντ στην Καραϊβική, που περιλάμβανε και αρκετά νησιωτικά κράτη της περιοχής, ολοκληρώθηκε χτες στην Αϊτή, η οποία, χτυπημένη από το μεγάλο σεισμό το 2010, προσελκύει το ενδιαφέρον των γαλλικών μονοπωλίων, που βλέπουν ευκαιρίες κερδοφορίας. Επίσης, ο Ολάντ αναμένεται να επιχειρήσει να ξεπλύνει το γαλλικό ιμπεριαλισμό από το βάρβαρο αποικιοκρατικό παρελθόν που έζησαν στο πετσί τους οι σκλάβοι, που ξεσηκώθηκαν το 1791 και το 1804, κατάργησαν τη δουλεία, ιδρύοντας νέο κράτος για να συνεχίσει βέβαια να ξεζουμίζεται ο λαός και από το γαλλικό και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ