Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Παρεμβάσεις από διάφορες πλευρές

ΣΚΟΠΙΑ.--

Οι αιματηρές συγκρούσεις Αλβανών αυτονομιστών με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ στο Κουμάνοβο εξακολουθούν να προκαλούν τριγμούς στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων, και ανησυχίες για έναν νέο γύρο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες οι πρέσβεις ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, συνεχίζοντας τον κύκλο συναντήσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, συναντήθηκαν με τον Αλί Αχμέτι, ηγέτη του κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση ως το μεγαλύτερο της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ. Οι πρέσβεις εξήραν τον «εποικοδομητικό ρόλο του DUI», σημειώνοντας ότι η συμβολή του είναι «σημαντική, επειδή μοιράζεται την ευθύνη για την προώθηση δημοκρατικών αξιών και αρχών στη χώρα».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στα Σκόπια, Ιβο Κότεφσκι, ανακοίνωσε ότι, μετά από ανάκριση, κάποιοι εκ των δραστών της επίθεσης στο Κουμάνοβο παραδέχτηκαν πως είχαν συμμετάσχει και στην πρότερη επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη Απρίλη σε μεθοριακό χωριό της ΠΓΔΜ, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Υπέδειξαν μάλιστα ότι έκρυψαν σε περιοχή του χωριού Μπρεστ τα δεκάδες όπλα που έκλεψαν από αστυνομικό τμήμα κατά την επίθεση του Απρίλη, τα οποία και εντόπισαν χτες αστυνομικοί. Ο Κότεφσκι σημείωσε ότι η ηγετική ομάδα των περίπου 40 ενόπλων που συμμετείχαν στην επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Κουμάνοβο, αποτελούνταν από πέντε Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών προσπάθησε χτες να καθησυχάσει τους δεκάδες κατοίκους του Κουμάνοβο, που είδαν τα σπίτια τους να μετατρέπονται σε συντρίμμια και «πεδίο βολής» κατά τη σύγκρουση αστυνομικών - ενόπλων του Σαββατοκύριακου, ότι θα αποζημιωθούν «100%». Το ίδιο 24ωρο εκπρόσωπος της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» (SDSM) της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια, εναντίον, όπως είπε, «της βίαιης και εγκληματικής διακυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνότητας, σημειώνοντας ότι στις 17 του μήνα «θα ξεκινήσει από τα Σκόπια η επαναφορά της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Είναι φανερό ότι στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ εκφράζεται και ευρύτερη αντιπαράθεση με πολλές εμπλεκόμενες αστικές τάξεις, με δεδομένη την γεωστρατηγική σημασία των Βαλκανίων, σε εποχή που επαναχαράζονται ενεργειακοί δρόμοι και όχι μόνο.

  • Ενα άτομο τραυματίστηκε χτες το απόγευμα, κατά τη συντριβή ελικοπτέρου της αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, από άγνωστη αιτία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ