Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μέχρι τις 21 Μάη οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Κίνας

Οι ασκήσεις αναδεικνύουν την όξυνση των ανταγωνισμών σε μια περιοχή με πολλά μέτωπα «ανοιχτά» για τα μονοπώλια

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα αναμενόταν χτες να αναχωρήσουν τα συνολικά εννιά πολεμικά πλοία Κίνας και Ρωσίας (τα τρία κινεζικά), που πρόκειται να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο μέχρι και την 21η Μάη.

Τα ρωσικά ΜΜΕ προέβαλαν έντονα την είσοδο «για πρώτη φορά» κινεζικών πλοίων στο Νοβοροσίσκ (όπου θα βρίσκεται και το κέντρο συντονισμού των ασκήσεων), λίγα μόνο 24ωρα αφού Κινέζοι στρατιώτες είχαν παρελάσει μαζί με Ρώσους στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, στη Μόσχα, που αξιοποιήθηκαν για επίδειξη δύναμης στο πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αναμετρήσεων, στις οποίες και η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία πρωτοστατεί. Τη Δευτέρα έγινε στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ τελετή έναρξης για τις φετινές ρωσο-κινεζικές ασκήσεις «Κοινή Θάλασσα 2015» (Joint Sea 2015), τις τέταρτες κατά σειρά από το 2012.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις και θα αφορούν, μεταξύ άλλων, ασκήσεις ανεφοδιασμού εν πλω, χρήσης αληθινών πυρών, συνοδείας πλοίων, θαλάσσιας άμυνας και την «προστασία της ναυσιπλοΐας».

Η πραγματοποίηση ρωσο-κινεζικών ασκήσεων, και μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή (η οποία είναι μακριά από τα σύνορά τους αλλά πολύ κοντά στο επίκεντρο κρίσιμων αναμετρήσεων για μια σειρά ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, πλούσια σε φυσικό πλούτο και με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία), σηματοδοτεί πόσο οξύνονται αλλά και διευρύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Φωτίζει επίσης πόσα διαφορετικά συμφέροντα εμπλέκονται στην προώθηση διαφόρων σχεδιασμών στη «γειτονιά» μας. Συμφέροντα, ωστόσο, που μένουν πάντα εχθρικά και επικίνδυνα για τους λαούς, με τα οποία όποιος ισχυρίζεται ότι επιδιώκει να «διαπραγματευτεί» (πατώντας μάλιστα σε πολλές βάρκες), όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το μόνο που κάνει είναι να σκάβει ακόμα βαθύτερες παγίδες για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ