Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές επαφές ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής

Οπως ανακοίνωσε προχτές το βράδυ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, την Παρασκευή, 15 Μάη, ξεκινούν πάλι οι επίσημες συναντήσεις

Από την προχτεσινή συνάντηση στην Κύπρο
Από την προχτεσινή συνάντηση στην Κύπρο
Γοργές εξελίξεις θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δηλώσεις και προσδοκίες πολλών, μπροστά και στην επίσημη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μάη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Το έδαφος για την επανέναρξη των επαφών και πάνω απ' όλα την προώθηση των νέων διχοτομικών «λύσεων», που απαιτούν μια σειρά μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, στρώνουν εδώ και καιρό αστικά επιτελεία και ΜΜΕ.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για συνάντηση «σε θετικό κλίμα» και «εποικοδομητική συζήτηση». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «επιβεβαιώθηκε το Κοινό Ανακοινωθέν» (σ.σ. που είχαν καταλήξει Αναστασιάδης - Ερογλου το Φλεβάρη του 2014 και μιλούσε για δύο «συνιστώντα κράτη»). Από την πλευρά του ψευδοκράτους, ο Ακιντζί είπε ότι «έγινε μια καλή αρχή».

Ενδεικτικές του πλαισίου, μέσα στο οποίο ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις είναι και οι δηλώσεις που έκανε προχτές το απόγευμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που - όπως μετέδωσε στην ιστοσελίδα της και η «Καθημερινή Κύπρου» - αναφέρθηκε στην προοπτική της «λύσης με δύο κράτη» βασιζόμενος στη συμφωνία που ήταν έτοιμη με το «Σχέδιο Ανάν». Χτες, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για δηλώσεις που παρερμηνεύθηκαν και υπογράμμισε ότι ο υπουργός δε μίλησε για «δύο κράτη», αλλά για ...«δύο συνιστώντα κρατίδια», συμπληρώνοντας ότι αυτό αναφέρει και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη.

Την ίδια στιγμή, ο Ν. Αναστασιάδης συνεχίζει σειρά επαφών με πρέσβεις, καθώς η Λευκωσία επιδιώκει ανοιχτά την «ενεργό εμπλοκή» όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και όχι μόνο. Από τις χτεσινές συναντήσεις, ξεχωρίζει η δήλωση που έκανε μετά τη συνομιλία των δύο αντρών ο Γερμανός πρέσβης στην Κύπρο Nikolai von Schoepff, που τόνισε: «Βλέπουμε την Κύπρο ως ένα σημαντικό επιχειρηματικό κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου και επιπρόσθετα, η ενωμένη Κύπρος και η Γερμανία μπορούν να κάνουν περισσότερα, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεων εδώ».

Οσον αφορά τις αντιδράσεις, που εκφράστηκαν στο εσωτερικό της Κύπρου για την επανέναρξη των επαφών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε για «μια ευκαιρία στην ελπίδα», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα - σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» - ότι αποτελεί «πολιτική ουτοπία» ο στόχος της εγκαθίδρυσης ενός ενιαίου κράτους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι «το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει πως το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει» θα πρέπει να αξιοποιηθεί «χωρίς ψευδαισθήσεις για τις σοβαρές δυσκολίες που και αυτή τη φορά θα αντιμετωπίσουμε στην προσπάθεια για συμφωνημένη λύση».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το θέμα είναι σε ποια βάση γίνεται η συζήτηση, υποστήριξε ότι «η συζήτηση που γίνεται είναι για συνομοσπονδία, όπως θέλει η Τουρκία και όπως προνοούσε το "σχέδιο Ανάν"» και έκανε λόγο για «πολλές υποχωρήσεις και για επικίνδυνες προτάσεις».

Οσον αφορά την ΕΔΕΚ, σε συνεδρίασή της η ΚΕ αποφάσισε ότι «η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με το περιεχόμενο που τείνει να προσλάβει όπως αυτή παρουσιάστηκε στο "σχέδιο Ανάν" αλλά και με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις οδηγεί στο διαχωρισμό, περιορίζει τη συνεργασία, αναπτύσσει αποσχιστικές τάσεις και καταλήγει σε μια ιδιότυπη διχοτόμηση... Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ΔΔΟ ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ