Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Σφοδροί βομβαρδισμοί πριν την έναρξη εκεχειρίας

ΣΑΝΑΑ.--

Σε μία προσπάθεια να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα πλήγματα στους Σιίτες Χούτι, αλλά και στο λαό της Υεμένης, τα αεροπλάνα του 10μελούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκοπούσαν χτες για ώρες την πρωτεύουσα Σαναά, τη νότια πόλη Αντεν και περιοχές της βόρειας Υεμένης ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με τη Σαουδική Αραβία. Οι νεκροί υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες, ενδεχομένως να ξεπερνούν και τους 90 που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε παρόμοια καταιγιστικές αεροπορικές επιδρομές.

Στο μεταξύ, οι ιμπεριαλιστικές αραβικές δυνάμεις έδιναν ακόμη ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, προφασιζόμενες ότι ενδιαφέρονται για την εφαρμογή πενθήμερης εκεχειρίας που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει μετά τις 23.00 χτες, με υποτιθέμενο στόχο την «ανεμπόδιστη» άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ενδιαφέρον θα έχει εάν θα καταφθάσει ανεμπόδιστα και η ανθρωπιστική βοήθεια χιλιάδων τόνων φαρμάκων και τροφίμων που στέλνει στην Υεμένη το Ιράν, με ένα φορτηγό πλοίο που κατευθύνεται προς το λιμάνι Χοντάιντα, συνοδεία πολεμικών σκαφών του 34ου ιρανικού στόλου.

Αναφερόμενος στην πενθήμερη εκεχειρία, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντελ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός «ενδέχεται να παραταθεί», εάν οι παραδόσεις βοήθειας ολοκληρωθούν επιτυχώς και «εάν οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους δεν εμπλακούν σε εχθρικές ενέργειες».

Στο μεταξύ, ξεκινάει σήμερα και αύριο, με απουσία πολλών εκ των έξι ηγετών των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) η προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - GCC στο Καμπ Ντέιβιντ στην Ουάσιγκτον με οικοδεσπότη τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η αιφνιδιαστική απόφαση του βασιλιά Σαλμάν να μην παραστεί στη διάσκεψη, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για σνομπισμό ούτε για κίνηση που αντανακλά διμερείς διαφωνίες». Μολονότι η ατζέντα της διάσκεψης θα είναι εκτενής, αφού θα συμπεριλαμβάνει τις εξελίξεις σε Υεμένη, Συρία - Ιράκ και Ιράν, ο Τζουμπεΐρ υποστήριξε ότι «θα εστιάσει στις επιθετικές κινήσεις του Ιράν στην περιοχή» και στη «στήριξη που παρέχει σε τρομοκρατικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ