Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Συνέχεια και κλιμάκωση

Θα απεργήσουν μέχρι τις 3.8.2001

Στιγμιότυπο από τις πορείες των γιατρών του ΙΚΑ
Στιγμιότυπο από τις πορείες των γιατρών του ΙΚΑ

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, δήλωνε ότι κατάργησε τη μονιμότητα των γιατρών στο ΕΣΥ και ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί «λογικές περί μονιμότητας στο σύστημα Υγείας», η Ολομέλεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με την παρουσία των προέδρων όλων των συλλόγων της χώρας επιβεβαίωναν ομόφωνα την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και για να μη χάσουν τη δουλιά τους 5.500 συμβασιούχοι γιατροί.

Ηδη οι γιατροί του ΙΚΑ έκλεισαν τρεις βδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων με ποσοστά 90-100% - ακόμα και η διοίκηση του Ιδρύματος δίνει ποσοστά μεγαλύτερα του 75%. Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις, παρά το προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα, δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους συνταξιούχους.

Αυτές τις επιπτώσεις προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να κάμψει τους γιατρούς, ενώ επικαλείται συνταγματικό κώλυμα για τη μη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών (σε σύνολο 8.500 γιατρών).

Ομως, οι συνταξιούχοι παρά την ταλαιπωρία τους κατανοούν τον αγώνα των γιατρών και με ανακοινώσεις των σωματείων τους αφ' ενός ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και αφ' ετέρου απαιτούν την αναβάθμιση της παρεχόμενης ΠΦΥ.

Κι ενώ οι συνταξιουχικές οργανώσεις στέκονται με μαχητικότητα στο πλάι των γιατρών, δε συμβαίνει το ίδιο με κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που μετά από συνάντηση των προεδρείων τους με το προεδρείο του Συλλόγου των γιατρών της Αθήνας (ΣΕΥΠΙΚΑ) ανακοίνωσαν χλιαρά να υπάρξει διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΙΚΑ και αξιοποίηση όλου του ιατρικού προσωπικού του Ιδρύματος. Επίσης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

- Οι ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία του ΙΚΑ και των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας καθώς και των θεμάτων που σχετίζονται με τη στελέχωσή τους να προέλθουν μετά από διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

- Για την αντιμετώπιση του όλου θέματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να γίνει ουσιαστικός διάλογος, ώστε οι νομοθετικές ρυθμίσεις να είναι ευρύτερης αποδοχής και να αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Στη χτεσινή πανελλαδική συνδιάσκεψη των προέδρων εκφράστηκε «το καθολικό, ανυποχώρητο, αγωνιστικό απεργιακό κλίμα των 8.500 γιατρών», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Στη συνδιάσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 20.7.2001 καθώς και η κλιμάκωση με δύο επιπλέον διαδοχικές πενθήμερες απεργίες μέχρι τις 3.8.2001, καθώς διαπιστώθηκε ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας για την επίλυση έστω και εκείνων των αιτημάτων μας, που δεν απαιτούσαν κανένα οικονομικό κόστος!».

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ζητά:

  • Αποτροπή της παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με τα όσα πληροφορούμεθα για την ΠΦΥ και ΟΔΙΠΥ
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ
  • Το ιατρικό βαθμολόγιο-μισθολόγιο
  • Αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης με κύριο «κορμό» το ΙΚΑ σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.
Τα κενά και οι ανάγκες

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών - ανεξάρτητα απ' το αίτημα της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ να αποτελέσει το ΙΚΑ τον κύριο «κορμό» της ΠΦΥ - πιστοποιούν την ανάγκη ενός ενιαίου δημόσιου και χρηματοδοτούμενου απ' το κράτος συστήματος της ΠΦΥ που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες.

Αλλωστε και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι μείζονος σημασίας για την Υγεία. Το επανέλαβε χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην ΠΦΥ θα αποτελέσει την «καρδιά της μεταρρύθμισης στην Υγεία», ενώ αναφερόμενος στην απεργία των γιατρών επικαλέστηκε συνταγματικό κώλυμα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στη συνέχεια, αφού υποσχέθηκε εξαντλητική συζήτηση για τα εργασιακά, πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε λογικές περί μονιμότητας στο σύστημα Υγείας».

Παρά τα τρομακτικά κενά στην ΠΦΥ ο Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 10-13 κέντρα υγείας αστικού τύπου σε όλη την Ελλάδα, όταν την ίδια ώρα ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ανέφερε ότι θα χρειαστούν 80-100 νέες μονάδες ΠΦΥ στα αστικά κέντρα.

Η αλληλεγγύη των συνταξιούχων

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων-Επιδοματούχων Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων χαρακτηρίζει δίκαιη την απόφαση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η διαφαινόμενη υποβάθμιση της ΠΦΥ δείχνει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει απ' την πίσω πόρτα αυτά που ο λαός απέρριψε.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει την ειρωνεία της κυβέρνησης σχετικά με τις υποσχέσεις της για εγγύηση των κατώτατων συντάξεων πείνας και για τριμερή χρηματοδότηση, καθώς και την αμετανόητη και αμετακίνητη στάση για το Ασφαλιστικό.

Η Ενωση Συνταξιούχων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Καλλιθέας αφού χαρακτηρίζει δίκαιη την απεργία των γιατρών ζητά τον άμεσο διορισμό των γιατρών και αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και συνθήκες της ζωής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελιγμός αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων (2006-06-17 00:00:00.0)
Χωρίς μέτωπο και ρήξη δεν έρχεται λύση (2001-11-29 00:00:00.0)
Στο μέλλον οι αποφάσεις (2001-09-04 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στον αυταρχισμό (2001-07-13 00:00:00.0)
Παναττική συγκέντρωση την Τρίτη (2001-06-23 00:00:00.0)
Χρειάζεται η μέγιστη συσπείρωση (2001-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ