Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι συμβαίνει με το αεροδρόμιο;

Ο «Κρατικός Αερολιμένας Καστοριάς "Αριστοτέλης"», ήταν ένα μικρό επαρχιακό αεροδρόμιο. Κατασκευάστηκε προπολεμικά, για να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό, όπερ και εγένετο. Στον εμφύλιο, πολλά αεροπλάνα απογειώθηκαν από εκεί να σκορπίσουν το θάνατο.

Σήμερα γίνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς έργα επέκτασής του, επιμήκυνσης και διαπλάτυνσης του αεροδιαδρόμου. Εργα που δε δικαιολογούνται από τη μικρή πλέον εμπορική και επιβατική κίνηση της Καστοριάς. Εργα πανάκριβα, τα κεφάλαια των οποίων αν κατευθύνονταν στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή και το λαϊκό εισόδημα.

Κατασκευάζονται δε υπόγεια υπόστεγα και καταφύγια και ήδη μπορούν να προσγειωθούν εκεί μεταγωγικά βαρέως τύπου. Σημειώστε ότι στο γειτονικό Βίτσι λειτουργούν σύγχρονα συστήματα αεράμυνας (ραντάρ κλπ), που είναι υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου του Τυρνάβου.

Κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν και εκφράζουν το φόβο, ότι το αεροδρόμιο θα ξαναπάρει στρατιωτικό χαρακτήρα. «Στην Καστοριά δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί κοινωνικές αντιδράσεις ενάντια στους ΝΑΤΟικούς, όπως στον Τύρναβο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη. Τους βολεύει λοιπόν, να το χρησιμοποιούν ως αεροπορική βάση για να κανοναρχούν τη Βαλκανική» αναφέρουν.

«'H Χριστός ή χάος»

Στους διαδρόμους του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καστοριάς, εικόνες θρησκευτικού περιεχομένου με συνθήματα τύπου «'H Χριστός ή χάος» της «Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως» κοσμούν τους τοίχους.

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ιδρύματος, οικονομολόγο Ευθ. Σταυρόπουλο, από τον οργανισμό λειτουργίας προβλέπονται 115 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και υπηρετούν 103. Ο «μάχιμος» αριθμός είναι ακόμα μικρότερος, καθώς πρέπει να συνυπολογίζονται οι κανονικές άδειες, οι άδειες εγκυμοσύνης, ασθένειας κλπ. Το πρόβλημα δεν παρατηρείται μόνο στην Καστοριά, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας- πανελλαδικά λείπουν 21.500 νοσηλευτές. Παράλληλα, η τόσο αναγκαία μηχανογράφηση προχωρά με προσπάθειες του ίδιου του ιδρύματος, καθώς δεν υπάρχει ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση.

Υπάρχει ένας κλίβανος για την καύση των μολυσματικών λυμάτων, ο οποίος δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Η διοίκηση του νοσοκομείου, θέλει να κατασκευάσει καινούργιο και έχει βρει τα αναγκαία κονδύλια, όμως οι αρμόδιες τοπικές αρχές δεν τους επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης και τους παραπέμπουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Να υποβάλουν εκεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να τους δοθεί από εκεί άδεια. Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει όμως, ότι το υπουργείο θέτει όρους ωσάν ο κλίβανος να λειτουργούσε στο κέντρο της Αθήνας και όποιο νοσοκομείο προσπάθησε στο παρελθόν να πάρει ανάλογη άδεια, λόγω αυτών των όρων απέτυχε. Ετσι, παραμένει σε λειτουργία ο παλιός.

Στην πίσω αυλή του νοσοκομείου στοιβάζεται άχρηστο υλικό. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού δε δίνει άδεια για την εκποίησή του και δίνεται η εικόνα σκουπιδότοπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ