Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Κώδικες ατιμίας!

Πριν από 2.500 χρόνια, το 404 πΧ τελείωσε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Ενας πόλεμος πολύχρονος, φονικός και αμείλικτος, που βρήκε την πόλη της Αθήνας κατεστραμμένη. Οι Μεγαρείς και οι Βοιωτοί, οι σύμμαχοι των νικητών του Πολέμου, των Σπαρτιατών, απαιτούσαν να σβηστεί από το χάρτη, να ισοπεδωθεί η Αθήνα.

Γνωρίζουμε ποιος ήταν εκείνος που έσωσε την Αθήνα. Κι όμως ήταν η Σπάρτη. Η Σπάρτη, ο μέγας εχθρός και αντίπαλος της πόλης των Αθηνών, αυτή ήταν που έσωσε την Αθήνα. Η Σπάρτη ήταν που εμπόδισε και απέτρεψε τη διάλυση του μεγαλύτερου εχθρού της, της Αθήνας.

Βλέπετε τότε υπήρχε άλλος πολιτισμός.

****

Το 1815 στη μάχη του Βατερλό, όταν οι επιτελείς του Ουέλιγκτον του έλεγαν ότι έχουν στο στόχαστρο τον Ναπολέοντα και πως με μία και μόνο με μία βολή τους ο μεγάλος εχθρός θα σωριαζόταν νεκρός, ο Ουέλιγκτον εξοργίστηκε. Απάντησε ότι οι στρατηγοί πηγαίνουν στον πόλεμο για να επιτελέσουν έργο, ότι οι στρατηγοί δεν πηγαίνουν για να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον.

Ο Ουέλιγκτον, ο μεγαλύτερος εχθρός του Ναπολέοντα, απείλησε ότι θα ξηλώσει τα γαλόνια των επιτελών του, αν τολμούσαν να δολοφονήσουν τον Ναπολέοντα ακόμα και την ώρα της μάχης.

Βλέπετε ακόμα δεν είχε αναλάβει ο Σολάνα την ηγεσία των μισθοφόρων της Δύσης.

****

Οταν ο Ιμπραήμ κατέβηκε στο Μοριά, ο θρύλος θέλει ακόμα κι αυτόν τον στρατάρχη της λεηλασίας να υποκλίνεται μπροστά στον Παπαφλέσσα. Ακόμα και ο Ιμπραήμ, έτσι θέλει ο θρύλος, στάθηκε προσοχή μπροστά στον πατριωτισμό των μαχητών στο Μανιάκι, έσκυψε και φίλησε το ματωμένο μέτωπο του Παπαφλέσσα.

Τότε, βλέπετε, τους κώδικες τιμής δεν τους καθόριζε ο Κλίντον και ο Μπους.

***

Αλλά ακόμα και οι Ναζί, αυτό το πιο απάνθρωπο είδος εκτελεστών που γνώρισε ο 20ός αιώνας, υπήρξαν φορές που όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τον ηρωισμό των αντιπάλων τους, ακόμα και οι Ναζί επαναλαμβάνουμε, απέδωσαν τιμές με τα όπλα τους στους ηττημένους αιχμαλώτους τους. Ακόμα και οι Ναζί...

Το είδος τους, όμως, κλωνοποιήθηκε και μετεξελίχτηκε. Τώρα ο φασισμός της «νέας τάξης» δε γνωρίζει κανένα κώδικα τιμής. Τώρα, από την εποχή που οι μάχες στην Τροία σταματούσαν για να ταφεί με τις δέουσες τιμές ο Εκτορας, επανήλθαμε στην ηθική της Ρωμαϊκής Αρένας που ο νικητής επικύρωνε την εξουσία του πάνω στο διαμελισμένο και συλημένο πτώμα του αντιπάλου.

***

Τώρα οι δολοφόνοι αμάχων, οι στυγνοί εκτελεστές λαών, οι άνανδροι που διεξάγουν πολέμους από τα 10.000 πόδια, δεν αρκούνται στην ήττα του εχθρού. Η θηριωδία τους δε γνωρίζει κορεσμό. Το ιδανικό τους δεν είναι να νικήσουν. Το ιδανικό τους είναι αφού λεηλατήσουν, αφού βυσσοδομήσουν, μετά να εξευτελίσουν τον αντίπαλό τους. Η ηθική τους είναι η ηθική των κυνηγών κεφαλών.

Η ανθρωπότητα κυβερνιέται από μερικά καθάρματα, που ως άλλοι κυνηγοί κεφαλών στέλνουν τα σκυλιά τους για να καταξεσκίσουν και να διαπομπεύσουν το θήραμα.

Το θήραμα εν προκειμένω δεν είναι ο Μιλόσεβιτς. Δεν είναι μόνο ο Μιλόσεβιτς. Το θήραμα δεν είναι μόνο ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια που πεθαίνουν, που εξευτελίζονται και διασύρονται. Είναι όλο το οικοδόμημα του ανθρώπινου πολιτισμού που απάγεται, όπως απήχθη ο πρώην πρόεδρος τις Γιουγκοσλαβίας.

Απάγεται από το προσκήνιο της ιστορίας ο ανθρώπινος πολιτισμός για να δώσει τη θέση του σε ένα τεράστιο λευκό κελί, σαν κι αυτό που έριξαν το Μιλόσεβιτς. Ενα λευκό κελί σαν κι αυτό που έριξαν τον Οτσαλάν. Σαν κι αυτό που χτίζεται στα δικαστήρια των μαφιόζων του ιμπεριαλισμού και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στα αποσπάσματα στα οποία βρήκαν δουλιά τα κάθε λογής αποβράσματα και οι προδότες Κουίσλινγκ που τώρα θα αποκαλούνται με το όνομα Τζίτζιτς.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ