Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολύνεκρη εξέγερση σε φυλακή

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Τραγικός είναι ο απολογισμός της εξέγερσης που ξέσπασε τη Δευτέρα και συνεχίστηκε επί διημέρου στη φυλακή Μοντέλο της κολομβιανής πρωτεύουσας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον δέκα κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 15 έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Η εξέγερση ξέσπασε όταν κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου προσπάθησαν να ματαιώσουν σχέδιο απόδρασης των αριστερών ανταρτών συγκρατουμένων τους, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας. Ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», στις συγκρούσεις ενεπλάκησαν και ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί κρατούμενοι και μέσα στο χώρο της φυλακής βρέθηκαν και αποσυνδέθηκαν 15 βόμβες. «Αυτή τη στιγμή οι νεκροί ανέρχονται σε 10 και οι τραυματίες σε 15. Ψάχνουμε στις πτέρυγες για όπλα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρομούλο Γκονζάλες.

Αμέσως μόλις οι αστυνομικοί ανέλαβαν τον έλεγχο της φυλακής έβγαλαν τους κρατούμενους με τα εσώρουχα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μέσα στην παγωνιά των Ανδεων για να ψάξουν τα κελιά. Η τηλεόραση της χώρας έδειξε εικόνες όπου πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στη Μοντέλα από όπου αναδίδονταν καπνοί. Εξω από τη φυλακή οι συγγενείς των κρατουμένων συγκρούστηκαν με την αστυνομία μόλις έγινε γνωστό ότι υπάρχουν νεκροί. Μόλις τον Απρίλη πέρσι 25 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε εξέγερση στη φυλακή Μοντέλο, η οποία έχει χωρητικότητα 1.800 ατόμων αλλά στεγάζει 5.300 κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμη υπόδικοι. Οι φυλακές της Κολομβίας είναι διαβόητες για την υπερπληρότητα και τη βία που επικρατεί σε αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ