Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Νέα παράταση από το φόβο του βέτο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

ΗΠΑ και Βρετανία δεν πέτυχαν, τελικά, να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Μόσχας σχετικά με την πρόταση των «έξυπνων κυρώσεων». Παρά το γεγονός ότι η αμερικανο-βρετανική πρόταση είχε εξασφαλίσει την έγκριση των 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο αρχών, η απειλή της χρήσης του δικαιώματος της αρνησικυρίας από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη ανέβαλε επ' αόριστον τη συζήτηση για την πρόταση. Τελικά, μόλις 6 ώρες πριν την εκπνοή του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παράτασή του, ως έχει, για 5 μήνες, ενώ στο τελικό κείμενο εμπεριέχεται μια μικρή αναφορά στο θέμα της επανεξέτασης της πρότασης των «έξυπνων κυρώσεων».

Ο Ρώσος πρέσβης, Σεργκέι Λαβρόφ, απέφυγε να χρησιμοποιήσει θριαμβευτική γλώσσα, σε αντίθεση με τη Βαγδάτη, και αρκέστηκε να τονίσει ότι η παράταση του καθεστώτος των κυρώσεων και του υπάρχοντος ανθρωπιστικού προγράμματος αποτελεί θετικό βήμα στην κατεύθυνση της αποτροπής μιας τεράστιας ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Ιράκ. Στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ιρακινού λαού, όμως, αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρέσβης, Τζέρεμι Γκρινστόουκ, ο οποίος εκτιμούσε ότι η επιβολή «έξυπνων κυρώσεων», δηλαδή η διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικών αγαθών και η ενίσχυση του ελέγχου σε προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το ιρακινό οπλοστάσιο, θα αποτελούσε σημαντικό βήμα ανακούφισης για τον ιρακινό λαό.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση παράτασης του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», έγινε γνωστό ότι με ψήφους 242 υπέρ έναντι 3 κατά, η Κάτω Δούμα ενέκρινε απόφαση η οποία ζητά από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ασκήσει και νέες πιέσεις μέχρις ότου αρθεί πλήρως το εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ. Η απόφαση τάσσεται υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προβλέπει τη σταδιακή ολική άρση των κυρώσεων ταυτόχρονα με την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου.

Εντείνεται η φημολογία

Ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν, μέχρι χτες βράδυ, τόσο από την ιρακινή όσο και από την αμερικανική πλευρά, οι πληροφορίες που έφεραν, τουλάχιστον, έναν ανώτατο Ιρακινό διπλωμάτη, μέλος της ιρακινής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη, να ζητά πολιτικό άσυλο, για τον ίδιο και την οικογένειά του, στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αυτομολήσας διπλωμάτης είναι ο αναπληρωτής πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ αλ Χουμαϊμίντι, ενώ φέρεται να τον ακολούθησε και ο τέταρτος, σε ιεραρχία, ιρακινός διπλωμάτης της αποστολής. Η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου λέγεται ότι έγινε σε αστυνομικό τμήμα του Μανχάταν.

Από την ιρακινή διπλωματική αποστολή έγινε γνωστό ότι τα 3 από τα 4 μέλη της ιρακινής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ (εξαιρουμένου του πρεσβευτή) ολοκλήρωσαν τη θητεία τους στα Ηνωμένα Εθνη και κλήθηκαν να επιστρέψουν στη Βαγδάτη, στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Οπως υποστηρίζεται, τους δόθηκε παράταση λίγων ημερών για να προετοιμάσουν την αποχώρησή τους ενώ δε σχολιάζεται καμία άλλη πτυχή του θέματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουρδικές «αντιρρήσεις» (2003-05-24 00:00:00.0)
Αρχίζουν, ξανά, οι επιθεωρήσεις (2002-11-27 00:00:00.0)
Και «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», εκτός απροόπτου (2001-07-04 00:00:00.0)
Παράταση του «αργού θανάτου» (2000-06-10 00:00:00.0)
Σκληρή γλώσσα κατά της Βαγδάτης θέλουν οι ΗΠΑ (1997-12-20 00:00:00.0)
Προσωρινή "ανακωχή" (1997-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ