Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκεχειρία με ενίσχυση στρατιωτικών επιχειρήσεων «αυτοάμυνας»

Περισσεύει ο θρήνος για τον νεαρό Παλαιστίνιο στην κηδεία του 32χρονου μαχητή αδελφού του

Associated Press

Περισσεύει ο θρήνος για τον νεαρό Παλαιστίνιο στην κηδεία του 32χρονου μαχητή αδελφού του
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Τη λήψη σκληρότερων μέτρων εκ μέρους του ισραηλινού στρατού σε περιπτώσεις «αυτοάμυνας» ενέκρινε, χτες, σε νέα πολύωρη συνεδρίασή του το 13μελές υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ. Η γνωστοποίηση της απόφασης ερμηνεύτηκε από πολλούς ως το «πράσινο φως» για ενίσχυση της τακτικής των δολοφονιών ακριβείας, ενδεχόμενο που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που προειδοποίησε ότι το μέτρο αποτελεί παραβίαση της εκεχειρίας. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η ισραηλινο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση για το πότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της περιόδου 6 βδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδοθούν σε «οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης», προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένουμε με σταυρωμένα χέρια, όταν κάποιος τρομοκράτης προσπαθεί να βλάψει το Ισραήλ» δήλωνε, μετά το τέλος της 4ωρης συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η υφυπουργός Αμυνας Ντάλια Ράμπιν Πελόσοφ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Ο ισραηλινός στρατός περίμενε το πράσινο φως για να μπορέσει να αντιδράσει εντονότερα και αποτελεσματικότερα στη δράση των εξτρεμιστών, και τώρα το έχει» δήλωνε, εξίσου, σιβυλλικά ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας Σλόμο Μπενίζρι, ο οποίος προέρχεται από το υπερορθόδοξο εβραϊκό κόμμα «ΣΑΣ».

Παρά τις δημοσιογραφικές πιέσεις, κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος, της κυβέρνησης ή του στρατού, δε θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τη σημασία της συγκεκριμένης απόφασης. Εντούτοις, υπό ανωνυμία, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, αλλά και αναλυτές, τόνιζαν ότι η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας σηματοδοτεί την αύξηση των επιχειρήσεων δολοφονιών ακριβείας Παλαιστινίων μαχητών, που θεωρούνται ύποπτοι από τις ισραηλινές αρχές για τρομοκρατική δράση. Αν και ο όρος εκτιμάται ότι αποδίδεται επίτηδες φορτισμένα «από τους εχθρούς του Ισραήλ», σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Εφρέμ Σνεχ, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι στη λίστα υποψηφίων για δολοφονία του ισραηλινού στρατού συμπεριλαμβάνονται 26 ονόματα μαχητών της Φατάχ, της Χαμάς, της Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων, ενώ άλλοι 250 είναι καταζητούμενοι.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωνε, σε τηλεοπτικό γερμανικό δίκτυο, ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες να διατηρήσει την αυτοσυγκράτησή της και κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της. Η συνέντευξη Σαρόν αποτέλεσε τον προάγγελο της περιοδείας που αρχίζει, σήμερα, στην Ευρώπη, ο Αριέλ Σαρόν, με σταθμούς του το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, και το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Οπως έγινε γνωστό, από το πρόγραμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξαιρέθηκε το Βέλγιο, εξαιτίας, όπως λένε πολλοί, της έναρξης της ανακριτικής διαδικασίας σε βάρος του με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στις περιπτώσεις των σφαγών στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, το 1982.

Αντιδράσεις και νέα περιστατικά βίας

Επικίνδυνη για το μέλλον της περιοχής χαρακτήρισε την απόφαση ο βοηθός του Γιάσερ Αραφάτ Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ενώ ο συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τόνισε ότι «η επιστροφή στην πολιτική των δολοφονιών ακριβείας τορπιλίζει την εκεχειρία, καθώς την παραβιάζει, και σπρώχνει ολόκληρη την περιοχή στο χάος». Επίσης, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι αργά χτες το βράδυ έληξε η προκαταρκτική βδομάδα ηρεμίας, που προβλέπεται από την εκεχειρία πριν από την έναρξη μιας περιόδου ηρεμίας 6 βδομάδων. Η ισραηλινή πλευρά, όμως, καθιστούσε σαφές ότι η προκαταρκτική αυτή εβδομάδα δεν έχει καν αρχίσει, αφού δεν έχει επιτευχθεί παντελής ηρεμία.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένας Ισραηλινός έπεφτε νεκρός από πυρά αγνώστων στην ισραηλινή πλευρά ενός οδοφράγματος κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Σουγαϊκάχ, κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Οχθη. Ενας νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος της Φατάχ που καταζητείται από το Ισραήλ τους τελευταίους 8 μήνες, τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά δύο ανδρών ντυμένων με πολιτικά, στο κέντρο της Χεβρώνα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 13 χειροβομβίδες ερίφθησαν εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική κλιμάκωση (2005-07-16 00:00:00.0)
«Ελπίδες» εν μέσω της συνέχισης των φονικών (2001-11-02 00:00:00.0)
Φονικά (και) νέα σχέδια συμφωνίας (2001-11-01 00:00:00.0)
Ανένδοτος ο Σαρόν, ενώ το ξέσπασμα βίας συνεχίζεται (2001-08-09 00:00:00.0)
Ισραηλινή αδιαλλαξία διατηρεί την ένταση (2001-08-04 00:00:00.0)
Αξεπέραστη η κυβερνητική κρίση (1996-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ