Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Στα σκαριά η επόμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά μέτρα

Την ερχόμενη βδομάδα κατατίθεται στη Βουλή ο νέος αντιλαϊκός εφαρμοστικός νόμος

Nέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και ζητήματα έντονης ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη «προαπαιτούμενων»
Nέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και ζητήματα έντονης ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη «προαπαιτούμενων»
Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκονται από χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM). Ο κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή, ενώ «προ των πυλών» εμφανίζεται ο επόμενος εφαρμοστικός νόμος, που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ, σημείωσε ότι αυτές «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, να απαντά πως «αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση».

«Κόκκινα» δάνεια, ΑΔΜΗΕ και μισθολόγιο Δημοσίου

Στο επίκεντρο των χτεσινών συναντήσεων του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκη, ήταν τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η καθιέρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Ειδικότερα:

«Κόκκινα» δάνεια. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς και το ζήτημα των όρων και των προϋποθέσεων μεταβίβασής τους από τις τράπεζες σε διάφορα «επενδυτικά funds». Συγκροτείται «ομάδα εργασίας» που θα παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Το νέο πλαίσιο θα εφαρμόζεται από το 2016, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και τη συμμετοχή των τραπεζών στα μετοχικά κεφάλαια.

Ενέργεια. Προ των πυλών εμφανίζεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό μάλιστα με άλλα ισοδύναμα μέτρα. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στο ελληνικό κράτος, με αντάλλαγμα μετοχές που βρίσκονται σε κρατική ιδιοκτησία, όπως, για παράδειγμα, των ΕΛΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, το 49% του ΑΔΜΗΕ θα περάσει, ως πρώτη δόση, σε ιδιώτες, ενώ τα παζάρια εστιάζονται κατά βάση στο ζήτημα της διοίκησης που θα τοποθετηθεί. Θυμίζουμε ότι στο μνημόνιο προβλέπεται εφαρμογή «μη αναστρέψιμων μέτρων» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων, με μπούσουλα τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.

Μισθολόγιο στο Δημόσιο. Οι δανειστές θεωρούν ότι με βάση το υπάρχον σχέδιο της κυβέρνησης δεν αμείβεται ικανοποιητικά η παραγωγικότητα και δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη μισθολογική ωρίμανση. Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις του συνολικού κονδυλίου θα έχουν εφαρμογή από την 1/1/2016.

Τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα»

Εκτός των παραπάνω, η δέσμη των μέτρων που έρχεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει τα εξής:

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Διορίζεται «ανεξάρτητη ομάδα δράσης», που θα προετοιμάσει προτάσεις για τη δομή και λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο αναμένεται να μεταβιβαστούν, τμηματικά, κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ.

Εκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών. Πρόκειται για αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

«Εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ. Εφαρμογή της δέσμης των μέτρων που προβλέπονται. Μεταξύ άλλων, δρομολογούνται το νέο καθεστώς στη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές, οι παρεμβάσεις στις συνθέσεις των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα, στο γάλα κ.ά.

«Κλειστά» επαγγέλματα. Προβλέπονται αποτίμηση της κατάστασης, επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής και νέες παρεμβάσεις. Πρόκειται για απελευθέρωση σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας σε τσάκισμα αυτοαπασχολούμενων.

Συγχρηματοδοτούμενα έργα. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση των εργασιών, ειδικά σε αυτοκινητόδρομους, μετρό και διαχείριση αποβλήτων, έργα που θα εκμεταλλεύονται ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Χωροταξικός σχεδιασμός και δασικός νόμος. Εδώ «παίζει» το ζήτημα της «χρήσης γης» για επενδύσεις του κεφαλαίου σε διάφορες επιχειρήσεις, μαζί και οι διευκολύνσεις για εγκαταστάσεις επιχειρηματικών ομίλων, έτσι που να μειώνεται το κόστος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ