Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Κάλεσμα για πανελλαδικό συντονισμό δράσης

Το συντονισμό, τη συλλογική διεκδίκηση και τον αγώνα για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει αντιτάσσουν οι σπουδαστές στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ. «Τώρα μπορούμε να δοκιμάσουμε την πραγματική μας δύναμη», σημειώνουν οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ, Νοσηλευτικής και ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, που καλούν στις 18 Δεκέμβρη σε συνάντηση των ΔΣ των Συλλόγων των ΤΕΙ της χώρας, για τη δημιουργία Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ με κοινό πλαίσιο αιτημάτων, διεκδικήσεων και σχεδιασμό της δράσης. Πρώτος σταθμός της δράσης θα είναι πανελλαδικό συλλαλητήριο των ΤΕΙ.

Χτες το πρωί, εκπρόσωποι Σπουδαστικών Συλλόγων του ΤΕΙ Αθήνας και Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ έδωσαν συνέντευξη Τύπου έξω από το κτίριο Διοίκησης του Ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιούσαν από το πρωί συμβολική κατάληψη. Αντίστοιχη κινητοποίηση την ίδια ώρα έγινε στο ΤΕΙ Πειραιά.

Αναφέρθηκαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζει ο σπουδαστής, που μετά από κόπους του ίδιου και της οικογένειάς του φτάνει να εισαχθεί σε μια σχολή και να βρεθεί απέναντι σε πραγματικό χάος. Σύμφωνα με τους σπουδαστές, «έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομισθίων διδασκόντων. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ο πρόεδρος της Συνόδου των ΤΕΙ, Μ. Μπρατάκος, δήλωσε ότι "οι φετινοί έκτακτοι καθηγητές θα είναι 701 θέσεις έναντι 846 πέρυσι". Αρκεί να σημειωθεί ότι πρόπερσι ήταν 1.080, δηλαδή σε 2 χρόνια υπήρξε μείωση 35% των εκτάκτων καθηγητών». Μάλιστα και από αυτές τις θέσεις, οι 647 προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων, τα οποία, όπως σημειώθηκε χτες, στην πλειοψηφία είναι ανύπαρκτα.

Η υποστελέχωση έχει σαν αποτέλεσμα, όπως επισημάνθηκε, να υπάρχουν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα, να καθυστερούν σπουδαστές από το να πάρουν το πτυχίο τους, χάνοντας ολόκληρα εξάμηνα. Στα εργαστήρια και στις θεωρίες, οι σπουδαστές είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες, με 50 από αυτούς σε εργαστήριο των 20 θέσεων, με κινδύνους ακόμη και για την υγεία τους πολλές φορές (π.χ. σε εργαστήρια με υψηλή τάση), εργαστηριακά μαθήματα να γίνονται στον πίνακα, μηχανολόγοι δεν έχουν δει τόρνο ποτέ τους κ.λπ. Παράλληλα, καταργούνται γενικά μαθήματα όπως π.χ. η Βιολογία στις ΣΕΥΠ.

Με τη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης

Οι σπουδαστές αναφέρθηκαν χτες στις χιλιάδες περιπτώσεις σπουδαστών που παρατούν τις σπουδές γιατί έχουν «ζόρια» στο σπίτι, με το κόστος σπουδών να έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, με ανύπαρκτη σε όλη την Αττική εστία για τη στέγασή τους, με διοικήσεις των ΤΕΙ να καλούνται να συμπιέσουν τους προϋπολογισμούς τους και να γίνεται λόγος ακόμα και για ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων.

Ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα προβλήματα, αλλά μία συνολική κατάσταση που έχει αιτία, έχει ένοχο με όνομα: «Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που έχουν συμφέρον από την υποβάθμιση των ΤΕΙ, που θέλουν από τα ΤΕΙ να βγαίνει το πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, με ελάχιστα δικαιώματα».

Οπως τονίστηκε, «τη στιγμή που οι ελλείψεις είναι καθημερινότητα για τους σπουδαστές, κάθε χρόνο δίνονται εκατομμύρια σε επιχειρήσεις, ενώ δόθηκαν τεράστια ποσά από τα αποθεματικά των ΤΕΙ σε καπιταλιστές δανειστές, για να ξεπληρωθούν οι δόσεις ενός χρέους που δε δημιουργήσαμε εμείς και οι οικογένειές μας».

«Οσες φορές είπαμε ότι "δε βαριέσαι, τίποτα δεν αλλάζει", τελικά όλα άλλαζαν εις βάρος μας. Τώρα μπορούμε να δοκιμάσουμε την πραγματική μας δύναμη, τη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει», τονίζεται στο κάλεσμα για την πανελλαδική συνάντηση συντονισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ