Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Κλιμάκωση με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική

Μήνυμα στους «επενδυτές» και για την κλιμάκωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων απέστειλε χτες η συγκυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του οποίου, Στ. Πιτσιόρλας, εκτίμησε ότι μέσα στο α' εξάμηνο του 2016 θα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι 9 προβλεπόμενες εκχωρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πολύ ισχυρά μηνύματα επενδυτικού ενδιαφέροντος στην πράξη πια και όχι στα λόγια, τα οποία αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Στην πραγματικότητα, η «ψήφος εμπιστοσύνης» αφορά στην επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής, που με τη σειρά της αποτελεί τον καλύτερο «κράχτη» για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ:

14 περιφερειακά αεροδρόμια: Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η συμφωνία με τη γερμανική Fraport. Το τίμημα είναι 1,23 δισ. ευρώ και θα κατατεθεί όταν ολοκληρωθεί η παράδοση των αεροδρομίων στους ιδιώτες.

ΟΛΠ: Η τελική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε για τις 21/12. Για το λιμάνι του Πειραιά υποψήφιοι επενδυτές είναι τα μονοπώλια της κινεζικής Cosco, της δανέζικης APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

ΔΕΣΦΑ: Σε σχέση με τον ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου της οποίας είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης και είχε ανακύψει πρόβλημα στην τελική του έγκριση και ολοκλήρωση από τις ευρωενωσιακές αρχές, αναφέρθηκε: «Θα πρέπει να μεταβιβάσει η SOCAR, που είχε κερδίσει το διαγωνισμό, ποσοστό τουλάχιστον 16% σε μια άλλη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, που να έχει εμπειρία στη διαχείριση δικτύου φυσικού αερίου». Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το 16% του ΔΕΣΦΑ είναι η κοινοπραξία της βελγικής Fluxys με την ισπανική Enagaz και η ιταλική Snap. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

ΟΛΘ: Η προετοιμασία προχωράει κανονικά και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τις αρχές Απρίλη. «Υπάρχουν οκτώ ενδιαφερόμενοι, πολύ σημαντικές εταιρείες στο χώρο των μεταφορών και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα διαγωνισμό πάρα, πάρα πολύ ενδιαφέροντα», ανέφερε ο Στ. Πιτσιόρλας.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει ανακοινωθεί η 15η Γενάρη 2016, με πιθανότητα «μικρής καθυστέρησης». Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι τα μέσα Φλεβάρη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον.

Αστέρας Βουλιαγμένης: Τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί το νέο σχέδιο με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να εγκριθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. «Εχουμε εργαστεί όλο αυτό το διάστημα και έχουμε διαπραγματευτεί μια νέα πρόταση με το fund αυτό, το οποίο προσπαθεί να ικανοποιήσει τα ζητήματα που έθετε η γνωμοδότηση του ΣτΕ και το πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ελληνικό: Εχει οριστεί από την κυβέρνηση κεντρικός συντονιστής για την υλοποίηση του έργου και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η διαδικασία συζήτησης για βελτιώσεις επί της σύμβασης με τους «επενδυτές».

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Μέσα στο Δεκέμβρη ξεκινούν οι διαδικασίες για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η προοπτική για την εκχώρηση στους ιδιώτες ποσοστού 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, σε δεύτερη φάση, ανάλογα με τις συνθήκες.

Τέλος, θα ολοκληρωθεί άμεσα και η διαδικασία για δύο περιοχές τουριστικά - «φιλέτα», στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιλέχθηκαν οι υποψήφιοι για τον ΔΕΣΦΑ (2017-09-23 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί για την επιχειρηματική πίτα (2015-09-03 00:00:00.0)
«Πρώτο πιάτο» οι ιδιωτικοποιήσεις (2015-05-03 00:00:00.0)
Με κράχτη την καταστροφή του λαού (2013-05-09 00:00:00.0)
«Δεσμευτικές προφορές» για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (2013-01-26 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον ΟΠΑΠ (2012-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ