Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, παζάρια για το χρονοδιάγραμμα

H επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και ο τρόπος που αυτοί θα επιτευχθούν τόσο φέτος όσο και το 2017, το Ασφαλιστικό, το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και ο «εκσυγχρονισμός» της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελούν τη βασική ατζέντα της πρώτης «αξιολόγησης», σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις. Απαντώντας, εξάλλου, σε δημοσιεύματα, σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού επί ελληνικού εδάφους με «αντάλλαγμα» τη διαγραφή κρατικού χρέους, ξεκαθάρισε πως αυτό είναι ανεξάρτητο από την αξιολόγηση και από τα ζητήματα της Συνθήκης Σένγκεν.

Την ίδια ώρα, και υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη μορφή κάθε είδους διαρροών από «ανώνυμες πηγές», επιχειρεί να θολώσει το πεδίο. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το ότι διακινούνται πληροφορίες περί σταδιακής εφαρμογής των μέτρων έντασης της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς και τους μεσαίους αγρότες, έτσι ώστε να υπάρξει «πιο ομαλή μετάβαση» στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, από το πρώτο ευρώ, ακόμη και επί του «τεκμαρτού» εισοδήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, διακινούνται πληροφορίες περί «μείωσης» της αυξημένης παρακράτησης φόρου σε περιπτώσεις αγροτών και επαγγελματιών, όπως σε πληγέντες και σε περιπτώσεις μείωσης του τζίρου τουλάχιστον κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που ήδη προβλέπεται στις υπάρχουσες φορολογικές διατάξεις.

Το ζήτημα του χειρισμού των αγροτικών εισοδημάτων συζητήθηκε χτες σε κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Σε κάθε περίπτωση, τα διακινούμενα κυβερνητικά σενάρια προσκρούουν στα μεγέθη του ήδη ψηφισμένου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Απέναντι στους φτωχούς αγρότες, για το έτος 2016 η παραπέρα ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία 33 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής φόρου 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ για το 2016, ενώ ακόμα χειρότερα είναι όσα σχεδιάζουν για το 2017 και μετά.

Και βέβαια, τα παζάρια της πρώτης «αξιολόγησης», περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά...

Παζάρια και ανταγωνισμοί στις πλάτες του λαού

Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το Ασφαλιστικό θα επιτευχθεί μέσω της μεσοσταθμικής παραπέρα μείωσης των συντάξεων κατά 15%, σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ σε δημοσίευμα της αμερικανικής «Huffington Post».

Το ΔΝΤ δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς, παραπέμποντας στα σχόλια του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξιωματούχοι, προσκείμενοι στην Κομισιόν, εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ. Η Κομισιόν εμφανίζεται «προβληματισμένη» για το ότι η πλευρά του ΔΝΤ έθεσε «πριν από την ώρα του» το ζήτημα των «μεταρρυθμίσεων» στα Εργασιακά, δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. «Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα», υποστήριξε σχετική πηγή από την πλευρά της ΕΕ που επικαλείται η «Huffington Post».

Τα παραπάνω, πέρα από το ζήτημα του «κατάλληλου» χρόνου για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, αναδεικνύουν την αντιλαϊκή ουσία της διαπραγμάτευσης που συντελείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Μνημόνια διαρκείας σε όλη την ΕΕ

«Σε πολλές χώρες, αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια απλά δεν υπάρχουν, επειδή στο παρελθόν δεν εφαρμόσθηκαν οι κανόνες (σ.σ. της δημοσιονομικής πειθαρχίας)», τόνισε σε χτεσινές δηλώσεις του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ.

Πέρσι τον Οκτώβρη, σημείωσε, η Κομισιόν ανακοίνωσε την απόφαση δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB), το οποίο, σε συμπόρευση με τις συστάσεις της έκθεσης των πέντε Προέδρων των ευρωενωσιακών «Θεσμών», θα κάνει μια «ανεξάρτητη αξιολόγηση» της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τα νέα μέτρα της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε: «Το σύνολο των εθνικών προϋπολογισμών πρέπει να οδηγεί σε μία κατάλληλη δημοσιονομική θέση στο επίπεδο της Ευρωζώνης συνολικά (...). Ο συντονισμός των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι κρίσιμης σημασίας, για να αποφευχθούν δημοσιονομικές πολιτικές που επιτείνουν τα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας και για να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με μέτρα πάνω στα μέτρα χτίζει «καθαρό διάδρομο» για το κεφάλαιο (2017-04-21 00:00:00.0)
Στον «αφρό» ο σκληρός πυρήνας των αναδιαρθρώσεων (2016-01-31 00:00:00.0)
«Αξιολόγηση» με προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή πορεία (2016-01-20 00:00:00.0)
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων και... έπεται συνέχεια (2015-10-10 00:00:00.0)
«Ψήνονται» τα επόμενα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα (2015-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ