Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ

Υποκριτική η κριτική από τη ΝΔ

Με τον επίτροπο μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, θέτοντάς του εξαρχής το ζήτημα της μη μείωσης των προσφυγικών ροών απ' τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά παρά την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στις 20 Μάρτη.

«Πρέπει να ασκηθεί πίεση για μικρότερες ροές», ανέφερε, σε μια έμμεση παραδοχή ότι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας δεν είναι ικανή να ανακόψει το προσφυγικό κύμα, αντιθέτως θα εγκλωβίζει ολοένα και περισσότερους στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επέμεινε να χαρακτηρίζει την απόφαση «θετικό βήμα», υποστηρίζοντας πως αν δεν υπήρχε «θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών», όπως συνηθίζει να αναφέρεται στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού, που ωστόσο φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ και των αποφάσεών της.

Ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τον Μάαρτεν Φερβέι, που τοποθετήθηκε από την Κομισιόν στη θέση του ειδικού συντονιστή στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «από την ώρα που η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται ...θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα από όλα να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και προς τα ελληνικά νησιά, φυσικά. Από την άλλη πλευρά, να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών... Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι η ώρα, όμως, για όλα τα κράτη - μέλη να δείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα».

Το Προσφυγικό και πιο συγκεκριμένα η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας απασχόλησε κυβερνητική σύσκεψη το περασμένο Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό. Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε με πράξη υπουργικού συμβουλίου και η σύσταση κυβερνητικού συμβουλίου για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Το συμβούλιο θα συνεδριάζει όποτε το συγκαλεί ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η ΝΔ προχωρά σε μια υποκριτική αντιπολιτευτική στάση. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, συνυπέγραψε, στο πρόσφατο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την περιλάλητη «εθνική γραμμή» για το θέμα, και ταυτόχρονα αποδέχεται την εξεύρεση λύσης εντός πλαισίου ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σε αυτήν τη βάση, ψάχνει σημεία, για να διαφοροποιηθεί, εστιάζοντας π.χ. στην «αδυναμία» της κυβέρνησης να υλοποιήσει όσα συναποφάσισαν ή να παζαρέψει αποδοτικά για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης. Ενδεικτικό το «ενημερωτικό σημείωμα» για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου τονίζει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, πως: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την τεχνητά συγκολλημένη συγκυβέρνησή του με τον Π. Καμμένο, ότι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ